Zal Zuid-Korea met het CVX-programma het ideale vliegdekschip voor de export bouwen?

Aan het begin van de jaren 2000 stond de Zuid-Koreaanse defensie-industrie nog in de kinderschoenen, ook al had ze al bepaalde gepantserde voertuigen ontworpen, zoals de zware tank K1, het gepantserde gevechtsvoertuig K200 of de lichte korvetten van Donghae. Sindsdien, vertrouwend op aanzienlijke technologieoverdrachten in verband met zijn acquisitie- en lokale productieprogramma's, maar ook op de algemene immobiliteit van westerse wapenfabrikanten tussen het einde van de Koude Oorlog en het midden van de jaren 2010, steeg Seoul naar het podium van ontwerpers en producenten van geavanceerde militaire uitrusting, zoals op het gebied van landgevechten met een familie van zware pantservoertuigen op rupsbanden, variërend van de K2 Black Panther-tank tot het infanteriegevechtsvoertuig AS21 Redback, in het marinedomein van de AIP-onderzeeër Dosan Ahn Chango tot de zware torpedobootjager Sejong le Grand, in de raket van de middelveranderende ballistische raket Hyunmoo 4-4 tot de antiballistische raket L-SAM, en in de luchtvaart met het FA-50 trainings- en aanvalsvliegtuig en het nieuwe KF-21 Boramae medium vechter, en is nu gepositioneerd als een geduchte concurrent, met name voor Europese fabrikanten, op vele gebieden en ook tot 'in Europa'.

Met 22 conventioneel aangedreven of AIP-aanvalsonderzeeërs, 13 torpedobootjagers en fregatten, 21 korvetten en 2 amfibische helikopterdragers en 8 grote landingsschepen is de Zuid-Koreaanse marine tegenwoordig niet alleen een van de meest imposante in het Pacifische theater, maar ook een van de krachtigste bewapende, de 3 torpedobootjagers van de Sejong le Grand-klasse, met 128 verticale silo's, de tweede na bijvoorbeeld de Kirov-klasse kruisers in dit gebied. Maar er is een programma dat veel controverse veroorzaakt in het land, het programma dat erop gericht is de Zuid-Koreaanse marine te voorzien van een of meer vliegdekschepen of vliegdekschepen die gevechtsvliegtuigen kunnen implementeren.

Het is waar dat dit programma, dat nog niet formeel is gestart, vele wendingen heeft gekend sinds het voor het eerst werd genoemd door de Zuid-Koreaanse generale staf. in juli 2019 in de vorm van twee aanvalshelikopterdragers van 30.000 ton, afgeleid van de Doko- klasse, bedoeld om de 20 F-35B te implementeren met verticale of korte start en landing die de luchtmacht nog moest bestellen. Het was toen voor Seoul om te reageren op de volgende ingebruikname van het tweede Chinese vliegdekschip, de Shandong, gelanceerd in april 2017, en dat in december 2019 toetrad tot de actieve dienst binnen de marine van de PLA.

De eerste F-35B-landingen aan boord van het Japanse vliegdekschip Izumo van de Self-Defense Forces vonden plaats in de herfst van 2021

De door Seoul aangenomen hypothese was toen sterk geïnspireerd door de conversie van de twee Izumo-klasse helikopterdragers van de Japanse zelfverdedigingstroepen die een paar weken eerder was aangekondigd, opnieuw om de vloot van ongeveer veertig F-35B in opdracht van Tokio te implementeren, beide om te reageren op de Chinese dreiging en om een ​​Donald Trump te sussen die erg vastbesloten is om de Amerikaanse handelsbalans met Japan in evenwicht te brengen.

Al snel groeide het programma echter, en in oktober 2019 was er al geen sprake van schepen van 30.000 ton, maar van twee opties, een van 41.000 ton voor 238 meter aangewezen lichte vliegdekschip, en de andere van 71.000 ton voor 298 aangewezen middelgrote vliegdekschip. In beide gevallen waren het schepen die waren uitgerust met een springplank en zonder katapulten of afleiders, zoals de Britse, Italiaanse, Spaanse of zelfs Japanse vliegdekschepen, bedoeld om helikopters te implementeren en vliegtuigen met verticale landing en korte start, zoals de Harrier of de Lightning II. Een jaar later, in augustus 2020 was het Zuid-Koreaanse vliegdekschipmodel slechts 40.000 ton geladen, en had zijn springplank verloren voor een configuratie die dicht bij de Amerikaanse klasse LHA's van de Amerikaanse marine lag.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN