Moeten we het potentieel van marine-artillerie voor strijdende oppervlakteschepen heroverwegen?

In de vroege jaren 2000 begon de Amerikaanse marine met het ontwerpen van een nieuwe klasse zware torpedobootjagers, het DD-21-programma, aangeduid als "Landward Attack Destroyers". Het programma zal het leven schenken aan de Zumwalt-klasse, een schip van 190 meter lang voor een beladen waterverplaatsing van bijna 16.000 ton, met grote stealth en een bijzonder lage lijn op het water om de kwetsbaarheid voor raketten te verminderen. Naast de 20 Mk47 verticale lanceersystemen van 4 silo's met elk 4 luchtafweerraketten voor de korte en middellange afstand ESSM of een Tomahawk-kruisraket, was de belangrijkste bewapening van het schip gebaseerd op 2 nieuwe 155 mm kanonnen genaamd Advanced Gun System, een artilleriesysteem verondersteld ongeveer tien granaten per minuut af te vuren, en een bereik van bijna 150 km met de nieuwe geleide granaat Long Range Land Attack Projectile, of LRAP. Zoals vaak het geval was met veel grote Amerikaanse programma's na de Koude Oorlog, vielen de Zumwalt-klasse en het AGS-systeem echter uit, de eerste omdat de ontwikkelingskosten zo hoog opliepen dat de vloot van 32 torpedobootjagers werd teruggebracht tot 3 schepen tegelijk. kosten van $ 21 miljard, d.w.z. de prijs van 2 Nimitz-klasse vliegdekschepen, evenals het verlaten van de tweede, hoewel al gemonteerd op de Zumwalts, toen de prijs van elke LRAP-granaat meer dan een half miljoen dollar bedroeg, ver van de doelstellingen aanvankelijk gericht door de Amerikaanse marine.

Afgezien van dit mislukte initiatief verloor de zeeartillerie vanaf het einde van de jaren vijftig haar centrale rol bij het bewapenen van oppervlaktegevechtseenheden, fregatten, torpedobootjagers en kruisers. Dus, waar de kruiser Colbert, bewapend in 50 en het laatste schip van dit type ontworpen in Europa, bij zijn lancering 1957 dubbele 8 mm geschutskoepels en 127 dubbele buis 10 mm luchtafweergeschut aan boord had, de torpedobootjagers waren hem opgevolgd, in Frankrijk , zoals overal ter wereld, was voorstander van het gebruik van raketten, of het nu luchtafweer, anti-schip of anti-onderzeeër was, ten koste van zeeartillerie, die meestal werd teruggebracht tot een of twee 57 mm-steunen. Het fenomeen is in de loop van de decennia sterker geworden, en tegenwoordig wordt de vuurkracht van een schip meestal beperkt tot alleen het draagvermogen van raketten, met name sinds de komst van verticale lanceersystemen en nieuwe raketten die de capaciteiten van deze schepen uitbreiden, zowel in traditionele gebieden zoals zoals luchtafweer, luchtafweer en onderzeebootbestrijding, en in nieuwe zoals antiballistische onderschepping en landaanval bij het gebruik van kruisraketten of ballistische raketten in de komende jaren.

De torpedojagers van de Zumwalt-klasse zouden twee 155 mm kanonnen van het AGS-systeem implementeren met een bereik van 150 km

Tegenwoordig gebruiken zelfs de meest imposante en krachtig bewapende schepen, zoals de Chinese Type 055, de Zuid-Koreaanse Sejong le Grand of de Amerikaanse Arleigh Burke Flight III, slechts één enkele 127 of 130 mm, evenals enkele onderdelen van klein kaliber bedoeld voor zelfbescherming op korte afstand. En met uitzondering van bepaalde landen, zoals Italië, dat bijzonder dynamisch is op het gebied van geleide granaten met een groter bereik, zoals de Leonardo Vulcano, is zeeartillerie een secundaire bewapening geworden die voornamelijk wordt gebruikt voor krachtgradatie en mogelijk tactische ondersteuning. situatie met gemiddelde intensiteit. Paradoxaal genoeg werd er tegelijkertijd aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van landartillerie, met nieuwe kanonnen en nieuwe granaten die niet alleen in staat waren om doelen te raken die twee keer zo ver weg waren als in het begin van de jaren vijftig van hetzelfde kaliber, maar ook met een precisie die dicht bij die van raketten ligt, voor aanzienlijk lagere kosten. Kan de nieuwe uitvoering van tactische landartillerie, benadrukt door de oorlog in Oekraïne, leiden tot een heroverweging van de rol van marine-artillerie op oppervlaktegevechtsschepen?


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN