Het Britse leger bestelt met spoed 14 zelfrijdende Archer-kanonnen ter vervanging van de AS90 die naar Oekraïne is gestuurd

In november 2019 heeft de denktank Royal United Services Institute op verzoek van het Britse Ministerie van Defensie een venijnige opmerking over de middelen waarover het Britse leger beschikt, met name op het gebied van artillerie. Inderdaad, op die datum had het slechts 2 artillerieregimenten opgesteld, elk uitgerust met 24 zelfrijdende kanonnen van 155 mm / 39 kaliber AS90 van de 89 in het park, evenals 2 batterijen van 6 lichte getrokken kanonnen L118 van 105 mm toegewezen aan de 16e Luchtaanvalbrigade. Wat betreft het 26th Regiment Royal Artillery, het stelde 35 van de 44 niet-gemoderniseerde GMLRS meervoudige raketwerpers op, die de denktank toen als achterhaald en zeer kwetsbaar voor vijandelijke storingen beschouwde. Voor Britse experts dreigde het gebrek aan mobiliteit, vuurkracht en bereik van de Britse artillerie te worden betaald met zeer veel verliezen als er een groot conflict zou ontstaan.

Ondanks de vele spectaculaire aankondigingen van Boris Johnson over de defensieambities van Groot-Brittannië vanaf 2020, duurde het tot januari 2023 voordat minister van Defensie Ben Wallace het onderwerp daadwerkelijk in een parlementaire toespraak behandelde, terwijl de oorlog in Oekraïne de cruciale rol van artillerie in moderne zeer hoge intensiteit had benadrukt. conflicten, maar ook de doorslaggevende meerwaarde van moderne systemen vertegenwoordigd door de Duitse Pzh-2000, de Poolse Krab en vooral de Franse Caesar, om de vuurkracht, de uitbreiding en de precisie te bieden die essentieel zijn om de strijdkrachten te ondersteunen maar ook om te compenseren voor de numerieke superioriteit van de Russische artillerie. Tijdens deze toespraak Ben Wallace beloofde het Mobile Fires Platform-programma, dat oorspronkelijk bedoeld was om de AS90's en L118's tegen 2032 te vervangen, in het huidige decennium uit te voeren, vooral omdat Londen Kiev de volgende levering van 30 AS90's had beloofd. Bovendien zouden 29 van de 44 GMLRS tegen 2025 worden gemoderniseerd om nieuwe raketten te implementeren die een bereik van 150 km (tegenover 80 km) kunnen bereiken en bestand zijn tegen storingen.

De Britse AS90 heeft een kanon van kaliber 155 mm/39 met een beperkt bereik tot 25 km

Echter, geconfronteerd met operationele druk en toenemende spanningen, in Europa tegenover Rusland, maar ook in de Stille Oceaan tegenover China, werd de situatie van het Britse leger kritiek. En dus is er niets verrassends aan de aankondiging die gisteren door het ministerie van Defensie is gedaan de noodverwerving van 14 zelfdragende 155 mm Archer-artilleriesystemen, ontworpen door het Zweedse Bofors tussen 1995 en 2009, vooral sinds het Zweedse bedrijf in 2005 door BAe werd gekocht om BAe Systems AB te worden, als een tussenoplossing voor kortetermijncapaciteitsopbouw van het Britse leger, in afwachting van definitieve arbitrages van het Mobile Fires Platform-programma dat moet de komende maanden plaatsvinden. Volgens het Britse ministerie zal de eigendomsoverdracht van de 14 systemen eind maart zijn afgerond en zullen de 14 systemen vanaf april in gebruik worden genomen in Groot-Brittannië.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN