De F-35 nadert met rasse schreden de marine maar ook de Spaanse luchtmacht

De Amerikaanse F-35 rust uit of is vandaag besteld door niet minder dan 9 Europese luchtmachten, terwijl 3 andere, Griekenland, Roemenië en Tsjechië, al hebben aangekondigd deze op korte of middellange termijn te willen leveren. Het zal niet alleen het meest gebruikte vliegtuig in Europa worden, maar het zal voor veel luchtmachten ook het enige vliegtuig in gebruik zijn. Tot op heden hebben slechts 3 grote Europese luchtmachten hun voornemen om de jachtbommenwerper van Lockheed-Martin over te nemen niet aangekondigd: Frankrijk, Zweden en Spanje. Het is nu meer dan waarschijnlijk dat Parijs en Stockholm alleen de fakkel van de Europese militaire luchtvaart zullen blijven dragen. Alles wijst erop dat Madrid zich voorbereidt om binnenkort een bestelling voor de F-35B aan te kondigen, misschien aangevuld met een bestelling voor de F-35A.

Vandaag deEjercito del Aire y del Espacio, de Spaanse lucht- en ruimtemacht, exploiteert 152 gevechtsvliegtuigen, d.w.z. 84 Boeing F/A-18 Hornets, waaronder 12 tweezits EF-18BM's voor training, evenals 68 Eurofighter Typhoons. Terwijl de Typhoons worden gemoderniseerd, met name de 17 vliegtuigen van Tranche 1 uitsluitend air-to-air die naar de Tranche 3 multirole-standaard worden gebracht, moeten de Hornets, wat hen betreft, worden vervangen, net als de 13 AV-8B Harriers van de marine die tegenwoordig het vliegdekschip Juan Carlos uitrusten. In juni 2022 maakte Madrid dus bekend de verwerving van 20 extra Typhoons, ter vervanging van de twintig Hornets van squadron 46 dat de Canarische Eilanden beschermt. Wat betreft de vervanging van de resterende F/A-18's en de AV-8B's, deze zijn het onderwerp van twee afzonderlijke programma's, die dit jaar worden gelanceerd.

De Spaanse lucht- en ruimtemacht moet voor het einde van het decennium zijn 84 C15M, de nationale aanduiding van de Hornet, vervangen

Het eerste van deze programma's heeft tot doel de C15M van de luchtmacht, de Spaanse aanduiding voor de Hornets, te vervangen. Het heeft een budget van € 4,5 miljard, waarvan € 130 miljoen in 2023, en moet de vervanging van de betrokken Hornets tegen 2028 mogelijk maken. Alles doet ons geloven dat tot op heden dit programma omvat de aanschaf van 25 extra Typhoons, dit komt overeen met zowel de behoeften van de Spaanse luchtmacht, die dan tussen de 110 en 115 Europese jagers voor algemene doeleinden zal opstellen. De Eurofighter Typhoon heeft twee belangrijke voordelen in Spanje: uitstekende prestaties op het gebied van luchtoverwicht en de betrokkenheid van de Spaanse luchtvaartindustrie bij de productie ervan, die lid is van het Eurofighter-consortium. Het is in deze context niet verwonderlijk dat Airbus DS deze week communiceert over de 657 banen en de € 1,7 miljard aan bbp geproduceerd door het Alcyon-contract met betrekking tot de 20 vliegtuigen die in 2022 zijn besteld. Wat het tweede programma betreft, suggereert alles dat het zal betrekking hebben op de overname van de F-35 Lightning II.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor