Blaas voor Rheinmetall's KF51 Panther, Berlijn wendt zich tot Leopard 2A7V om tanks te vervangen die naar Oekraïne zijn gestuurd

Afgezien van een handstand, zal Armin Papperger, CEO van Rheinmetall, de afgelopen weken waarschijnlijk alles hebben geprobeerd om de Bundeswehr te overtuigen zich tot zijn nieuwe tank, de KF51 Panther, te wenden, met name ter vervanging van de 18 Leopard A26's die door Berlijn naar Oekraïne zijn gestuurd. ter ondersteuning van de verdediging van Kiev tegen Moskou. Helaas voor hem gaat dat niet gebeuren. Inderdaad, de voorzitter van de Defensiecommissie van de Bondsdag, Agnès Strack-Zimmermann, bevestigde gisteren in een interview met Frankfurter Rundschau, dat de Bundeswehr nieuwe Leopard 2-tanks in hun ultieme A7V-versie zou bestellen, maar ook Pzh2000 zelfrijdende kanonnen, ter vervanging van de tanks die naar Oekraïne waren gestuurd, tot grote vreugde van Krauss-Maffei Wegmann, die de twee tanks produceert (met de concurrentie van Rheinmetall), en die de afgelopen maanden zijn orderboek heeft zien vullen na het succes van de Leopard 2 in Hongrie en Norvègeen in afwachting van Tsjechië.

Dit is een klap voor Rheinmetall, dat hoopte op steun van de Bondsdag om de productie van de KF51 Panther op gang te brengen, zodat het zich effectief kan positioneren in internationale wedstrijden, ook in Europa. Om de Duitse parlementariërs te overtuigen, lekte Armin Papperger zelfs bepaalde onderhandelingen rond risicovolle projecten uit, zoals de bouw van een productiefabriek in Oekraïne voor 200 miljoen euro die 400 Panthers per jaar zou kunnen produceren, waarden waar alle experts in het veld het over eens zijn ongelooflijk vinden. Gelukkig voor de beurskoers van Rheinmetall werd de arbitrage in Berlijn 10 dagen openbaar gemaakt na de publicatie van de resultaten en vooruitzichten, overigens goed en veelbelovend.

De hoop van Rheinmetall dat zijn Panther zich bij de Bundeswehr zou voegen, werd de bodem ingeslagen, althans op korte termijn, door de beslissing om extra Leopard 2A7's aan te schaffen.

De keuze voor de Leopard 2A7V is daarentegen volkomen logisch voor de Bundeswehr, die al een deel van zijn vloot zware tanks heeft gemoderniseerd tot deze standaard, en die zowel over de onderhoudsinfrastructuur als over de juiste opleiding beschikt om ze geïmplementeerd. Met een gevechtsmassa van 63 ton is de Leopard 2A7V inderdaad een van de beste zware tanks van het moment, beide goed beschermd door een composietpantser dat staal, wolfraam, titanium en keramiek combineert, goed bewapend dankzij het L55-kanon van 120 mm met gladde loop en 55 kalibers gevoed met 42 schoten, en krachtig gemotoriseerd met zijn MTU Mb 873 ka 501 turbodieselmotor. Het heeft ook, in deze versie, een versterkte modulaire afscherming van de frontale glacis waardoor het een staalequivalent krijgt van meer dan een meter, een romp die is versterkt om mijnen te weerstaan, een nieuwe APU van 20 kW waarmee alle systemen kunnen worden bediend, inclusief airconditioning , stationaire, evenals gemoderniseerde boord- en vetronic-systemen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor