Welk pantser om de interim van Leclerc te verzekeren als het MGCS-programma zou worden uitgesteld?

een kmw-luipaard 2a7 met trofee aps op navo-dag 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg

De afgelopen dagen waren waarschijnlijk de moeilijkste dagen met betrekking tot het Main Ground Combat System-programma, of MGCS, dat aanvankelijk bedoeld was om de Leclerc en Leopard 2 vanaf 2035 te vervangen. ervan uitgaan dat deze termijn niet meer gehaald zou worden. Dus, volgens de Bundeswehr, zouden de industriële knelpunten waarmee het programma vandaag wordt geconfronteerd, de ingebruikname in 2035 nu verbieden.

Paar dagen geleden, Suzanne Weigand, CEO van RENK, die de zeer kritische transmissies van Franse en Duitse tanks ontwerpt en produceert, verklaarde tijdens een interview dat dezelfde deadline niet langer wenselijk was, terwijl de onmiddellijke vraag naar nieuwe gevechtstanks het gezicht van de adresseerbare markt in 2035 zal herverdelen.

De genadeslag werd aan het eind van de week uitgedeeld door Krauss Maffei Wegmann, de ontwerper van de Leopard 2, die een nieuwe 2A8-versie van zijn tank presenteerde, en gaf aan dat een meer geavanceerde versie, nog steeds aangeduid als 2AX, in ontwikkeling was om binnen 2 of 3 jaar in gebruik te worden genomen.

De kalender van het MGCS-programma dreigde

Het is duidelijk dat het binnenkort onmogelijk is om te blijven hopen dat de eerste MGCS de Franse Leclerc en de Duitse Leopard 2 vanaf 2035 zal vervangen, de datum van 2045 wordt vaak aan de overkant van de Rijn genoemd.

Deze deadline is zelfs, vanuit een bepaald oogpunt, waarschijnlijk optimistisch gezien de realiteit van de omkering van de markt voor zware tanks die we vandaag zowel in Europa als in de wereld meemaken. Zoals we in onze vorige artikelen over dit onderwerp hebben vermeld, zou een dergelijk uitstel zowel het Franse leger als de industriële en technologische basis van het Nationale Defensieland schaden.

De eerste heeft momenteel niet de mogelijkheid om zijn Leclerc-vloot te versterken of te moderniseren zoals het zou moeten om een ​​dergelijke deadline te halen, of in ieder geval wijst niets tot nu toe in de Franse militaire programmering erop dat de hypothese als een geheel is behandeld. De tweede, van zijn kant, heeft een geoptimaliseerd laadplan met het SCORPION-programma dat het tot 2035 brengt, en rekende op het TITAN-programma, waarvan MGCS de belangrijkste pijler is, op dit moment over te nemen.

MGCS-vertraging zou het TITAN-programma van het leger schaden
Het TITAN-programma van het leger is een evolutie van het SCORPION-programma waarin de zwaar gepantserde component is geïntegreerd

Als, zoals nu zeer waarschijnlijk is, het MGCS-programma zou worden uitgesteld zonder te worden geannuleerd, zal Parijs een tussentijdse oplossing moeten vinden die tegelijkertijd kan voldoen aan de behoeften van het leger en die van de BITD op land, om de capaciteiten en ambities van beiden te behouden.

Naar een tussenoplossing voor het leger

Verschillende artikelen die op deze site zijn gepubliceerd, hebben al enkele opties bestudeerd, zoals de EMBT-demonstrator en zijn veelbelovende torentje ontwikkeld door Nexter, of zelfs door naar een exogene oplossing te gaan, zoals de KF51 Panther van Rheinmetall, de Poolse K2PL of de nieuwe Leopard 2AX die wordt ontworpen door KMW, de partner van Nexter binnen de KNDS-groep.

Deze analyses waren echter gebaseerd op de studie van een bestaande oplossing, om de relevantie en duurzaamheid ervan te bepalen in het geval van een toename van het formaat, en niet om te reageren op een uitstel van MGCS. In dit artikel zullen we daarentegen uitgaan van de behoeften, van de internationale en commerciële context, maar ook van de lessen van de oorlog in Oekraïne over dit onderwerp, om vast te stellen wat het beste antwoord zou zijn dat de Franse BITD zou kunnen bieden .

Nog maar een paar jaar geleden beschouwden de meeste stafleden de gevechtstank als een overblijfsel uit het verleden. Voor velen maakten de vorderingen die de afgelopen decennia zijn gemaakt op het gebied van antitankmunitie, maar ook op het gebied van rondsluipende munitie en precisieartillerie of luchtlandingsmunitie, de tank te kwetsbaar om zijn rol op het slagveld te spelen. De voorbeelden van gevechten na de Koude Oorlog, met name in Tsjetsjenië, Irak of Afghanistan, leken deze perceptie te bevestigen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor