Waarom zou het openstellen van het SCAF-programma voor andere Europese partners evenveel beperkingen als kansen met zich meebrengen?

SCAF Le Bourget2019 e1654698734979

Verzameld in Madrid op 28 april, de ministers van Defensie De Duitse Boris Pistorius, de Spaanse Margarita Robles en de Franse Sebastien Lecornu hebben de lancering van fase 1B geformaliseerd van het Future Air Combat System, of FCAS, programma. Deze ondertekening volgt op de industriële overeenkomst die enkele maanden geleden werd geratificeerd door Dassault Aviation, Airbus DS en Indra, waardoor het mogelijk werd om uit de sleur te komen waarin het programma bijna een jaar vastzat, rond de piloten van de eerste pijler gericht bij de ontwikkeling van de Next Generation Fighter, of NGF, die centraal staat in het programma.

Naast fase 1B, waarin de eerste studie moet worden uitgevoerd, bepaalt de door de 3 Europese ministers ondertekende overeenkomst ook dat hun landen de bouw van een demonstratiemodel tegen het einde van het decennium in gelijke mate zullen steunen, met een totaalbudget van 8 miljard euro toegewezen door Madrid, Berlijn en Parijs voor dit doel.

Als dit evenement een gelegenheid was om de herontdekte harmonie rond het programma te vieren, stelde het de ministers ook in staat om bepaalde lijnen te trekken over de toekomst van deze Europese samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Zo benadrukte de Franse minister van strijdkrachten nogmaals de essentiële rol van deze Europese programma's, waarmee hij in het bijzonder het Frans-Duitse MGCS-gevechtstankprogramma van de nieuwe generatie associeerde, bij de ontwikkeling van een echte strategische autonomie van het oude continent, in perfecte overeenstemming met het standpunt van de Europese Commissie over dit onderwerp.

Bovenal lieten de ministers doorschemeren dat het SCAF-programma in de relatief nabije toekomst open zou kunnen staan ​​voor andere Europese partners, eraan toevoegend dat verschillende staten al belangstelling hebben getoond om deel te nemen.

lecornu robles Pistorius SCAF 1B e1683031737378

Natuurlijk zou de komst van nieuwe partners binnen het SCAF-programma veel industriële, militaire en politieke kansen bieden. Deze eersteklas partners zouden het dus mogelijk maken om de industriële basis van het programma aanzienlijk uit te breiden door het aantal te produceren systemen te vergroten, of dit nu NGF-jagers zelf zijn, maar ook alle systemen van het programma, variërend van cloudgevechten tot tot drones, munitie en simulatoren van Remote Carrier en Loyal Wingman. Door het initiële totale volume te vergroten, kunnen fabrikanten hun productietools op maat maken en vooral een langere periode plannen, wat de sleutel is tot het verminderen van risico's en dus kosten.

Vanuit operationeel oogpunt zou de komst van nieuwe partners het mogelijk maken om de interoperabiliteit van de Europese luchtmachten, die hiervoor tegenwoordig afhankelijk zijn van veel Amerikaanse technologieën rond de F-35, uit te breiden, terwijl de onderhoudsprocedures worden gestroomlijnd. de kosten van het upgraden van het apparaat verlagen, zelfs door de training van personeel te bundelen, om zo veel belangrijke beperkingen waarmee ze vandaag worden geconfronteerd, te verminderen en te vereenvoudigen.

Ten slotte zou de verlenging van het programma het vanuit politiek oogpunt mogelijk maken om op zichtbare wijze een echt tegenwicht te creëren tegen de technologische, operationele en dus ook politieke alomtegenwoordigheid van de Verenigde Staten bij het uitvoeren van Europese internationale beleid. Dit aspect stond centraal in de Frans-Duitse defensiesamenwerking die in 2017 werd ondernomen, maar is de afgelopen jaren aanzienlijk uitgehold door de snelle toename van militaire dreigingen, ook op het oude continent, maar ook door de komst van Joe Biden in de Witte House, een veel meer consensuele Amerikaanse president dan Donald Trump in zijn tijd zou kunnen zijn.

Geconfronteerd met het risico om Trump of Ron DeSantis de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 te zien winnen, maar ook de essentiële draai naar de Stille Oceaan van de Amerikaanse strijdkrachten om het op te nemen tegen China, herwint de Europese strategische autonomie haar aantrekkingskracht. in de waarschijnlijke openstelling van het SCAF-programma voor nieuwe Europese deelnames.

Rafale 1 werkplaats

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

3 Gedachten over "Waarom zou het openstellen van het SCAF-programma voor andere Europese partners evenveel beperkingen als kansen met zich meebrengen?"

  1. […] verzet tegen deelname van andere Europese partners aan het FCAS-programma. Volgens hem is het industriële delen rond dit programma al voldoende complex en moeilijk te balanceren... met Duitsland en Spanje, terwijl nieuwe partners het geheel alleen maar zouden maken […]

  2. […] de moeilijkheid in verband met de integratie van nieuwe partners in het gevechtsvliegtuigprogramma... waarbij Duitsland, Spanje en Frankrijk samenkomen, werd samengevat door de staatssecretaris van […]

Reacties zijn gesloten.