Polen wil defensie-investeringen uitsluiten van de telling van het overheidstekort in de Europese Unie

Pools leger e1684931975400

Toegewijd aan een ongekende defensie-inspanning wil Polen druk uitoefenen op de Europese Unie zodat defensie-investeringen niet langer worden meegenomen in de berekening van het overheidstekort.

Op 11 en 12 juli wordt gehouden in Vilnius, Litouwen, de volgende NAVO-top die, niet verrassend, grotendeels gewijd zal zijn aan het ondersteunen van Bondgenootschappelijke leden in Oekraïne, evenals aan het moderniseren en versterken van de defensieve houding tegen de Russische dreiging.

Als op eerdere toppen de Verenigde Staten en de landen van West-Europa vooral een stem hadden in het kapittel, bevinden de Oost-Europeanen zich vandaag in een sterke positie, vooral vanwege hun sleutelrol in de directe controle over Rusland, maar ook door de steun die ze tot dusver aan Oekraïne hebben verleend.

Onder hen treedt Polen niet alleen op als woordvoerder, maar nu als vertegenwoordiger die op gelijke voet speelt met de best bedeelde Europese landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië of Frankrijk, dankzij een ongekende en ongeëvenaarde poging om een ​​verdedigingsinstrument te verwerven dat in staat is de Russische dreiging in te dammen.

dans een interview gegeven aan de website Defense24.pl, de nu bekende Poolse minister van Defensie Mariusz Błaszczak, specificeerde de ambities die Warschau tijdens deze top wil nastreven om te reageren op de evolutie van de dreiging.

Hoewel het grootste deel van het interview betrekking heeft op de maatregelen die in Polen zijn genomen om de strijdkrachten te versterken, of het nu gaat om de aanschaf van uitrusting, industriële partnerschappen, maar ook rekrutering en het vergroten van de macht van de reserve, presenteerde de minister ook twee maatregelen die hij op de top wil voorstellen: de bodem voor defensie-investeringen op 2,5% van het BBP brengen tegen 2% vandaag, en vooral van de Europese Unie verkrijgen dat deze, althans voor een tijdje, de defensie-uitgaven niet meetelt bij de berekening van het overheidstekort van de lidstaten.

K2 Zwarte Panter PL 01
Met de bestelling van 1000 K2/K2PL-tanks en 250 M1A2 Abrams, zullen de Poolse legers bijna de helft van de zware tanks die in Europa worden ingezet binnen de NAVO op één lijn brengen

Om deze maatregelen te ondersteunen, en in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse houding die jarenlang in wezen declaratief was, wil Polen zijn eigen voorbeeld geven, aangezien het land zich ertoe heeft verbonden zijn eigen begroting op 4% van zijn BBP te brengen, de belangrijkste defensie-inspanning van de alliantie, met een niveau dat sinds de Koude Oorlog niet meer was bereikt.

Warschau is zich er echter terdege van bewust dat zijn eigen economische situatie, met een schuld van minder dan 50% van het bbp, het bepaalde speelruimten biedt die ontoegankelijk zijn voor veel andere Europese landen waarvan de schuld meer dan twee keer zo hoog is, vooral na de Covid-crisis.

Bovendien gebruikt het land nog steeds de zloty als zijn nationale munteenheid en wordt het in feite minder getroffen door Europese beperkingen wat betreft het respecteren van tekorten, aangezien het land in 2022 een overheidstekort heeft van $ 26 miljard, of 3,5% van zijn bbp en vooral ongeveer hetzelfde bedrag als zijn defensie-investeringen ($ 22,3 miljard).

In feite pleit Warschau hier natuurlijk voor een eigen parochie, want om toe te treden tot de eurozone moet het land de criteria van Maastricht respecteren en dus een overheidstekort van minder dan 3%. Maar het lijdt geen twijfel dat deze twee voorstellen veel Europese kanselarijen zouden kunnen aanspreken, tot ver buiten de landen van Oost-Europa alleen.

AH64E Apache
Warschau heeft onlangs een order aangekondigd voor 96 AH-64E gevechtshelikopters ter ondersteuning van de gemechaniseerde strijdkrachten

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan "Polen wil defensie-investeringen uitsluiten van de telling van het overheidstekort in de Europese Unie"

Reacties zijn gesloten.