De militaire logistiek van de VS naar Europa is vandaag 30% efficiënter dan aan het begin van de oorlog in Oekraïne

abramstank e1685016843585 Militaire toeleveringsketen | Russisch-Oekraïens conflict | VERENIGDE STATEN

De oorlog in Oekraïne heeft de Amerikaanse militaire logistiek naar Europa op de proef gesteld, na dertig jaar woestenij. Maar de Amerikaanse generale staf is tevreden met de vooruitgang die de afgelopen maanden op dit gebied is geboekt, waarbij een toename van 30% in effectiviteit is waargenomen.

Tussen 1969 en het begin van de jaren negentig voerde de NAVO bijna elk jaar een grote oefening uit, Reforger genaamd, in de herfst of aan het begin van de winter. Dit had tot doel de massale inzet van Amerikaanse troepen in Europa te simuleren om het hoofd te bieden aan een hypothetisch offensief van het Warschaupact.

Op het hoogtepunt van de spanningen, in 1983, tijdens de Eurorakettencrisis, mobiliseerde Reforger niet minder dan 125.000 Amerikaanse soldaten die in Europa werden ingezet om het IIIᵉ, Vᵉ en VIIᵉ Korps van het Amerikaanse leger te bevoorraden en deel te nemen aan de verdediging van Europa.

Destijds hadden de logistieke medewerkers van het Pentagon een uiterst efficiënte kennis en organisatie verworven om tijdens de oefeningen de transatlantische rotaties te stroomlijnen, of het nu om manschappen, zware uitrusting, munitie of levensmiddelen ging.

Met het einde van de Koude Oorlog verloor de Reforger-oefening uiteraard zijn interesse, en de laatste herhaling ervan, Reforger 93, die plaatsvond in mei 1993, had slechts betrekking op een paar Amerikaanse eenheden die in Federaal Duitsland waren gestationeerd.

Als Amerikaanse logistieke dienstverleners andere theaters hadden waar ze hun talenten konden uitoefenen, in het Midden-Oosten, eerst tegen Irak en daarna in Afghanistan, is de knowhow in Europa de afgelopen decennia aanzienlijk afgenomen.

De Amerikaanse militaire logistiek moest tijdens de Koude Oorlog in een paar weken tijd 3 Amerikaanse legerkorpsen inzetten
Het doel van Reforger was om drie legerkorpsen van het Amerikaanse leger in Europa te implementeren tegen het Warschaupact

Het Russische offensief tegen Oekraïne in februari 2022 en de toename van de Amerikaanse hulp aan Kiev, maar ook aan zijn Europese bondgenoten in de afgelopen maanden, vormden daarom een ​​echte uitdaging voor de mannen en de infrastructuur die al dertig jaar niet langer dergelijke activiteiten hadden meegemaakt.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

– 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Eén gedachte: “De Amerikaanse militaire logistiek naar Europa is vandaag de dag 30% efficiënter dan aan het begin van de oorlog in Oekraïne”

Reacties zijn gesloten.