Airbus A330 MRTT-tanker zou binnenkort onder Pools kenteken kunnen vliegen

Een Air Force A330 MRTT vergezeld van een Rafale B, een Mirage 2000 5 en een Mirage 2000D e1685111125870

De Poolse luchtmacht staat op het punt om over te stappen op de Airbus A330 MRTT volgens recente verklaringen van de militaire autoriteiten van het land

Met 48 F-16 C/D, 48 FA-50 en 32 F-35A in dienst in 2030, mogelijk ondersteund door KF-21 Boramae en waarschijnlijk bestuurd door Saab 340 AEW luchtuitkijkvliegtuig, zullen de luchtmachten niet alleen een meer dan aanzienlijk operationeel potentieel hebben, maar ook een hoge mate van autonomie.

Eén type vliegtuig ontbreekt echter ernstig in deze vloot, de tankvliegtuigen die de autonomie van gevechtsvliegtuigen kunnen vergroten, en dus hun operationele efficiëntie. Warschau verbindt zich er al jaren toe om de beschikbare opties te raadplegen, hoewel er relatief weinig zijn: de KC-130 van Lockheed-Martin en de Boeing KC-46A over de Atlantische Oceaan, en de Europese A330 MRTT.

Het Airbus-vliegtuig werd ooit beschouwd als de grote favoriet van deze wedstrijd, Warschau benaderde in 2014 Den Haag en Oslo om het gezamenlijk te verwerven. Maar met de komst van de PiS aan de macht in 2015, verslechterden de betrekkingen tussen Warschau en Airbus aanzienlijk na de annulering van het contract voor de lokale productie van ongeveer vijftig H225M Caracal-manoeuvrehelikopters.

Sterker nog, anno 2016 Ook Polen trok zich terug uit het Europese initiatief om een ​​gemeenschappelijke vloot van A330 MRTT-tankers te implementeren, waardoor er weinig kans overblijft voor de Europese vliegtuigen om te overtuigen in dit land.

F 16 Polen
Om hun jachtvloot volledig autonoom in te zetten, zal de Poolse luchtmacht zich snel moeten uitrusten met tankvliegtuigen.

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor