Vrijdag 1 december 2023

Airbus A330 MRTT-tankervliegtuigen zouden binnenkort onder Pools rondel kunnen vliegen

Volgens recente verklaringen van de militaire autoriteiten van het land staat de Poolse luchtmacht op het punt om over te stappen op de Airbus A330 MRTT.

Met 48 F-16 C/D, 48 FA-50 en 32 F-35A in dienst in 2030, misschien ondersteund door KF-21 Boramae en waarschijnlijk bestuurd door Saab 340 AEW luchtaanvalsvliegtuigen, zullen de luchtmachten ‘een operationeel potentieel hebben . dat is niet alleen meer dan significant, maar kent ook een hoge mate van autonomie.

Eén type vliegtuig ontbreekt echter ernstig in deze vloot, namelijk het tankvliegtuig dat in staat is de autonomie van gevechtsvliegtuigen, en daarmee hun operationele effectiviteit, te vergroten. Warschau heeft zich al jaren ertoe verbonden de beschikbare opties te raadplegen, ook al zijn deze relatief klein in aantal: de KC-130 van Lockheed-Martin en de Boeing KC-46A over de Atlantische Oceaan, en de Europese A330 MRTT.

Het Airbus-vliegtuig werd ooit beschouwd als de grote favoriet in deze competitie, nadat Warschau in 2014 Den Haag en Oslo had benaderd om het gezamenlijk te verwerven. Maar toen PiS in 2015 aan de macht kwam, verslechterden de relaties tussen Warschau en Airbus aanzienlijk na de opzegging van het contract voor de lokale productie van ongeveer vijftig H225M Caracal-manoeuvreerhelikopters.

In 2016 trok Polen zich zelfs terug uit het Europese initiatief om een ​​gemeenschappelijke vloot van A330 MRTT-tankers te implementeren, waardoor de Europese vliegtuigen weinig kans hadden om in dit land te overtuigen.

F 16 polen Militaire planning en plannen | Tankervliegtuigen | Bouw van militaire vliegtuigen
Om hun gevechtsvloot zelfstandig ten volle te kunnen inzetten, zullen de Poolse luchtmachten snel tankvliegtuigen moeten aanschaffen.

LOGO meta-defensie 70 Militaire planning en plannen | Tankervliegtuigen | Bouw van militaire vliegtuigen

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle Flash-artikelen, Analyses en Syntheses, zonder reclame , vanaf € 1,99.

Premium-abonnementen ook toegang tot artikelen ouder dan twee jaar in het archief, evenals geavanceerde onderzoekstools , en om twee persberichten of vacatures per maand gratis te publiceren in de Partners-sectie (+ Push sociale netwerken / applicatie).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelen