Zweden gaat Oekraïense piloten trainen op JAS 39 Gripen en overweegt het vliegtuig naar Kiev te exporteren

Gripen E vuurt eerste raket af e1681561183689 Jachtvliegtuigen | Russisch-Oekraïens conflict | Bouw van militaire vliegtuigen

Na de F-16 zou de Saab JAS 39 Gripen-jager ook toetreden tot de Oekraïense luchtmacht, volgens verklaringen van Zweedse ministers, die de opleiding van Oekraïense piloten op het vliegtuig aankondigden, en de mogelijke export naar Kiev.

De afgelopen dagen volgen de aankondigingen elkaar op rond de samenstelling van de nieuwe Oekraïense verwesterde jachtvloot. Verschillende Europese landen, waaronder Nederland en Denemarken, hebben al aangegeven F-16 straaljagers te gaan leveren aan de Oekraïense luchtmacht, terwijl Kopenhagen en Den Haag verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van de opleiding van piloten en technisch onderhoudspersoneel om deze toestellen te bedienen tegen de herfst.

Als de F-16 door zijn brede verspreiding in Europa en zijn Amerikaanse oorsprong natuurlijk is aangewezen als het meest geschikte platform voor de Oekraïense luchtmacht, vooral omdat verschillende luchtmachten in Europa evolueren naar de F-35A, een ander vliegtuig is vaak genoemd als een potentieel geschikte keuze voor Kiev, de JAS 39 Gripen.

Gevechtsvliegtuig, efficiënt, modern en licht, de Gripen is vandaag in dienst bij 6 luchtmachten, waaronder 3 Europese: Hongarije met 12 vliegtuigen, Tsjechië met 14 vliegtuigen in lease die binnenkort aflopen, en Zweden, dat 98 Gripen C heeft /D's worden gemoderniseerd, evenals 24 Gripen A in reserve, en die in 2016 60 nieuwe JAS 39 Gripen E/F's bestelde om zijn vloot te moderniseren.

Stockholm heeft inderdaad een aantal vliegtuigen die mogelijk naar Kiev kunnen worden overgebracht, terwijl de Oekraïense autoriteiten enkele maanden geleden officieel hadden aangekondigd geïnteresseerd te zijn in de Zweedse vliegtuigen als onderdeel van de modernisering van de luchtmacht van het land.

F16 Denemarken F35 Jachtvliegtuigen | Russisch-Oekraïens conflict | Bouw van militaire vliegtuigen
De 30 in dienst zijnde Deense F-16's worden vervangen door de 20 door Kopenhagen bestelde F-35A's

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

– 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan "Zweden gaat Oekraïense piloten trainen op JAS 39 Gripen en zou overwegen het vliegtuig naar Kiev te exporteren"

Reacties zijn gesloten.