DARPA ontwikkelt stille voortstuwing voor onderzeeër vergelijkbaar met die van de Red October

stilte van rode oktober e1685366343412

DARPA, het innovatiebureau van het Pentagon, ontwikkelt een stille magnetohydrodynamische voortstuwing voor onderzeeërs die vergelijkbaar is met die in de plot van Tom Clancy's roman "Chasing Red October".

Eind 1984 begon een kort verhaal gepubliceerd door de Naval Institute Press door een toen nog weinig bekende Amerikaanse auteur groot succes te hebben, niet alleen bij traditionele lezers van militair nieuws, maar ook bij het grote publiek.

5 miljoen exemplaren later was "In Pursuit of Red October" een wereldwijd succes geworden, waardoor Tom Clancy centraal stond en zelfs een nieuwe literaire stijl creëerde, de techno-thriller. Dit succes was grotendeels gebaseerd op de precisie van het boek, en in het bijzonder op de beschrijvingen van het universum van de moderne onderzeese oorlogsvoering, tot dan toe relatief onbekend voor het grote publiek.

De roman beschrijft de ontsnapping van een Sovjet-onderzeeërkapitein en een deel van zijn bemanning naar de Verenigde Staten, waarbij ze de laatste van de nucleaire onderzeeërs met ballistische raketten van de Sovjetvloot, de Red October, een schip afgeleid van de Typhoon-klasse, met zich meenamen. Bovenal heeft het schip een nieuw magnetohydrodynamisch voortstuwingssysteem, de rups genaamd, waardoor het vrijwel niet waarneembaar is voor Amerikaanse sonars van de SOSUS-lijn, maar ook voor die van onderzeeërs en fregatten van de Amerikaanse marine.

Als de Rode Oktober nooit heeft bestaan, is deze technologie, die reageert op het acroniem MHD, sinds de jaren zestig het onderwerp geweest van veel onderzoek, in de Verenigde Staten en in de Sovjet-Unie, juist met als doel schepen en onderzeeërs te voorzien van voortstuwing zonder te bewegen onderdelen, en daarom veel discreter.

Shortfin Barracuda-pompjet
De trillingen en cavitaties van voortstuwingsschroeven vormen een van de belangrijkste geluidsbronnen van een onderzeeër. Hoe sneller de onderzeeër gaat en evolueert op ondiepe diepte, hoe hoger deze geluiden zijn en maken het mogelijk om het schip te lokaliseren.

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan "DARPA ontwikkelt stille voortstuwing van onderzeeërs vergelijkbaar met Red October"

Reacties zijn gesloten.