Is de F-35 een budgettijdbom voor Europese legers?

F35A USAF e1620390590545

In de afgelopen jaren, en op enkele uitzonderingen na, heeft het F-35 gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse Lockheed-Martin zich gevestigd bij de meeste Europese luchtmachten als onderdeel van hun modernisering. Stealth, verbonden en uitgerust met krachtige sensoren, heeft de Lightning II tot nu toe niet minder dan 10 Europese luchtmachten overtuigd (Duitsland, België, Denemarken, Finland, Italië, Noorwegen, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland), terwijl 4 anderen hun voornemen hebben aangekondigd om dit te doen (Griekenland, Spanje, Tsjechië en Roemenië), waardoor het apparaat de facto een standaard wordt voor de Europese jacht.

Gezegd moet worden dat het het apparaat aan argumenten niet ontbreekt om te overtuigen. Behorend tot de veel gepubliceerde, hoewel twijfelachtige 5e generatie gevechtsvliegtuigen, heeft het mogelijkheden die tot nu toe ontoegankelijk waren voor andere apparaten van het moment, met name de Saab Gripen, Eurofighter Typhoon en Dassault Rafale, zoals aanzienlijke stealth en een zeer krachtige datafusie waardoor het ongeëvenaard operationeel is capaciteiten, met name om zich te ontwikkelen tegen moderne luchtafweergeschut.

Griekse Rafale
Van de 3 modellen van Europese gevechtsvliegtuigen die vandaag beschikbaar zijn, is alleen de Rafale erin geslaagd om zich de afgelopen jaren in Europa op te dringen in Griekenland en Kroatië.

Bovendien is het gevechtsvliegtuig, dat is aangeschaft door 3 van de 4 Amerikaanse strijdkrachten, de luchtmacht, de marine en het marinekorps, voor meer dan 2300 exemplaren, zijn toekomst en duurzaamheid gegarandeerd voor de komende decennia. De Lightning II heeft ook een aantrekkelijke instapprijs en werkt in dezelfde prijscategorie als de Rafale voor ongeveer $ 90 miljoen in vluchtconditie.

Ten slotte heeft het geprofiteerd van de niet aflatende steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon, terwijl de Verenigde Staten meer dan ooit de borg lijken te zijn voor de Europese veiligheid.

Daarom, en ondanks talloze Franse protesten over de bedreiging die Lockheeds vliegtuigen zouden vormen voor de toekomst van de luchtvaartindustrie en dus van de Europese strategische autonomie, was het succes ervan op zijn zachtst gezegd verwacht en voorspelbaar.

Maar zonder het debat aan te gaan over de vraag of het apparaat vanuit operationeel oogpunt wel of niet zo efficiënt is als verwacht, zou het wel eens een enorme bedreiging kunnen vormen voor de Europese legers in de komende jaren.

Niet vanwege het verschijnen van systemen die stealth-vliegtuigen kunnen detecteren en die het zijn belangrijkste troef zullen ontnemen, en niet meer vanwege de ernstige afhankelijkheid, niet alleen van de Verenigde Staten, maar vooral van Lockheed-Martin die het systeem van het apparaat oplegt op zijn gebruikers. Het echte gevaar zal in werkelijkheid budgettair zijn.

USAF F16 e1683737552610
De F-16's van de Amerikaanse luchtmacht, hoewel gemiddeld 31 jaar oud, kosten per vlieguur meer dan de helft van die van de F-2A

Het onderwerp is aangetoond door een studie die zowel zeer gedocumenteerd als perfect beargumenteerd is, uitgevoerd door een Griekse auteur in een artikel gepubliceerd op de Belisarius-website gewijd aan defensiekwesties in dit land in voortdurende concurrentie met zijn Turkse buurland.

Het artikel laat inderdaad zien dat de kosten per vlieguur van de F-35 in zijn A-versie, die voornamelijk door de Europese luchtmacht is aangekocht, nu de drempel van $ 50.000 nadert, terwijl de F-16 C/D bij strikt dezelfde omtrek blijft ondertussen onder de grens van $ 25.000.

Volgens verschillende studies en prognoses uitgevoerd door volkomen neutrale instituten, zoals het Amerikaanse GAO (gelijk aan de Cours de Compte in Frankrijk), bedraagt ​​de prijs van een uur vliegen vandaag al meer dan $ 38.000 (tegenover $ 22 voor de F- 16), terwijl de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse vloot iets meer dan 3 jaar is, en veel dure toekomstige ontwikkelingen opdoemen, zoals de F-135 turbostraalmotor of de overgang naar de Block 4-standaard.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor