Wat zijn deze vier alternatieven voor GPS-positionering die legers over de hele wereld ontwikkelen?

burst TBA

Communicatie en navigatie zijn altijd de kern geweest van militaire manoeuvres, om de actie en beweging van verre eenheden te coördineren. Van samenvattende kaarten, rooksignalen en vlaggen die sinds de oudheid worden gebruikt, zijn legers geëvolueerd naar steeds efficiëntere en nauwkeurigere systemen die in staat zijn om op het gewenste moment het verwachte effect teweeg te brengen en zo de effectiviteit ervan te vermenigvuldigen.

Op het gebied van navigatie vertegenwoordigde de uitvinding van het Global Positioning System of GPS begin jaren zeventig, gebaseerd op een getrianguleerd positiesignaal van ten minste 70 satellieten die 4 km boven de aarde bewegen, en op de precisie van de nieuwe atoomklokken, een aanvankelijk een aanzienlijke revolutie in het uitvoeren van militaire acties, daarna in de opkomst van precisiewapens die dit signaal ook gebruiken om hun doel met metrische precisie te bereiken.

GPS-positionering is een belangrijk onderdeel geworden voor legers en het was te voorzien dat andere landen, of groepen van landen, ook soortgelijke oplossingen zouden ontwikkelen. Dit was het geval met het Russische GLONASS-systeem dat halverwege de jaren negentig in gebruik werd genomen, het Chinese BeiDou-systeem vanaf het begin van de jaren 90 en het Europese Galileo-systeem vanaf het midden van de jaren 2000.

krasukha 4 GPS-storing Rusland
Rusland heeft een breed scala aan systemen ontwikkeld om het GPS-signaal te storen of af te drijven (we spreken van spoofing).

Door alle technologie te beheersen, en in het bijzonder de satellieten zelf, kunnen landen, en dus hun legers, het gebruik of de nauwkeurigheid ervan voor andere operators beperken, of zelfs variaties gebruiken die nauwkeuriger en beter bestand zijn tegen storingen, zoals het geval is van het GPS-signaal dat wordt gebruikt door de Amerikaanse strijdkrachten en hun bondgenoten van de 5 Eyes.

Bovenal hebben veel van deze landen zich ertoe verbonden capaciteiten te ontwikkelen om de tegenstander het gebruik van hun eigen systemen te ontnemen. China, maar meer Rusland, heeft dus verschillende technologieën ontwikkeld om een ​​ruimte die aan het signaal wordt gegeven ondoorzichtig te maken door het gebruik van intense elektromagnetische storing, maar ook om de precisie ervan te verminderen door parasitaire signalen te gebruiken die een drift van de ontvangers genereren, dit kan worden meegeteld kilometer. We spreken dan van spoofing.

Hoewel, zoals eerder vermeld, de Verenigde Staten variaties op het GPS-signaal hebben ontwikkeld die beter bestand zijn tegen storingen en spoofing, hebben secundaire gebruikers deze over het algemeen niet. Dit verklaart met name de berichten over een zeker gebrek aan effectiviteit van de vanaf de grond gelanceerde bommen met een kleine diameter of GLSDB-raketten die de Oekraïners de afgelopen maanden hebben gebruikt.

Tornado-navigatiecockpit
Toen het in dienst kwam, had de Panavia Tornado een krachtig navigatiesysteem dat een traagheidseenheid, een terreinvolgradar en een automatisch kaartscrollsysteem combineerde, waardoor het vliegtuig op zeer lage hoogte en hoge snelheid met slecht zicht kon opereren.

Hoewel satellietpositioneringssystemen nu in de overgrote meerderheid van moderne wapensystemen worden aangetroffen, hebben 's werelds grootste legers zich ook verplicht om alternatieve positioneringsoplossingen voor GPS te ontwikkelen, naast traagheidsnavigatie. , waardoor ze met precisie boven of in een ruimte kunnen opereren. waarvoor het signaal ontoegankelijk of inconsistent zou zijn, zonder terug te gaan naar het beroemde drieluik 3C: Kaart, kompas en stopwatch, effectief, maar verder complex en moeilijk te implementeren.

Deze technologieën zijn nu 4 in aantal: hemelnavigatie, geassisteerde visuele navigatie, navigatie door signalen van kansen en magnetische navigatie.

1- Hemelse navigatie versus GPS

Sterren, waarvan de baan bekend en voorspelbaar is, worden gebruikt voor navigatie sinds het begin van de mensheid, toen de eerste mensen begrepen dat de zon op dezelfde plek opkwam en elke dag op dezelfde plek onderging, althans in de perceptie van de sterren. tijd.

Tijdens de oudheid werden de sterren vaak gebruikt om te lokaliseren en te navigeren, vooral op de zeeën, met behulp van basisinstrumenten waaruit het Astolab voortkwam en vele eeuwen later de sextant.

Deze technologie, die op het eerste gezicht misschien archaïsch en onnauwkeurig lijkt, wordt vandaag de dag toch intensief en zeer nauwkeurig gebruikt voor ruimtevaart, of het nu gaat om satellieten, sondes of ruimtevoertuigen. Bovenal wordt het geïmplementeerd door de meeste strategische ballistische raketten om de doorvoer en precisie van aanvallen te garanderen.

M51-raket e1685540470162
Net als veel andere ballistische langeafstandsraketten, maakt de M53, die Franse onderzeeërs met ballistische raketten bewapent, gebruik van een hemelnavigatiesysteem

Kortom, met behulp van een hemelkaart, een stopwatch en een hulpmiddel om de hoogte van de sterren te berekenen, is het mogelijk om een ​​zeer nauwkeurige positie op de hele planeet te verkrijgen, en zelfs daarbuiten. Het is echter niet verstoken van bepaalde beperkingen, waarvan de eerste en meest voor de hand liggende de afhankelijkheid is van neveligheid om te kunnen richten op de sterren die worden gebruikt om positie te bepalen.

Als het, eenmaal gecombineerd met moderne technologieën, effectief blijkt te zijn voor apparaten die op grote hoogte werken, waarbij het weer zelden een factor is, neemt het snel af naarmate de hoogte afneemt, waardoor het een secundair hulpmiddel wordt, bijvoorbeeld om de ontvangen gegevens te valideren. door de GPS, maar waarvan de effectiviteit in de loop van de tijd niet kan worden gegarandeerd.

De afgelopen jaren is een oplossing voor dit probleem ontwikkeld, gebaseerd op de detectie van röntgenstralen die worden uitgezonden door bekende pulsars vanuit het hemelgewelf. Als deze technologie het in theorie mogelijk zou moeten maken om de problemen van de neveligheid te overwinnen, is de nauwkeurigheid ervan vandaag nog steeds onvoldoende, in de orde van grootte van 5 km, voor operationeel militair gebruik, afgezien van ruimtevaart.

2- Ondersteunde visuele navigatie of odometrie

Tot voor kort gebruikten gevechtspiloten die penetratiemissies op lage hoogte uitvoerden, zoals eerder vermeld, een methode die was gebaseerd op een nauwkeurige kaart, kompas en stopwatch, evenals veel hoofdrekenen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

3 gedachten over "Wat zijn deze vier alternatieven voor GPS-positionering die legers over de hele wereld ontwikkelen?"

  1. […] er worden alternatieven bestudeerd om deze dreiging het hoofd te bieden, zoals stellaire navigatie, kilometerteller, gelegenheidssignalen of nieuwe systemen van..., zowel om navigatie mogelijk te maken in een omgeving zonder GPS-signaal als om een ​​[…]

  2. […] Op het gebied van navigatie, de uitvinding van het Global Positioning System of GPS in de vroege jaren 70, gebaseerd op een getrianguleerd positiesignaal van […]

Reacties zijn gesloten.