Woensdag 6 december 2023

De Amerikaanse luchtmacht test de inzet van zeemijnen vanuit de lucht vanaf een veilige afstand

De Amerikaanse luchtmacht testte de inzet van QS-ER-zeemijnen vanaf een B-52H.

Hoewel veel van de aandacht met betrekking tot moderne zeegevechten zich richt op het gebruik van anti-scheepsraketten, soms hypersonisch, is het wapen dat de afgelopen decennia de meeste schade heeft toegebracht aan zowel militaire als civiele marines niets anders dan de onderwatermijn.

Zo zijn sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog slechts vier Amerikaanse marineschepen getroffen door anti-scheepsraketten, terwijl veertien gebouwen zijn beschadigd door mijnen; vier Amerikaanse schepen zijn zelfs tot zinken gebracht tijdens de Koreaanse Oorlog en één tijdens de Vietnamoorlog. Oorlog.

Hoewel er bij veel marines ter wereld aanzienlijke inspanningen zijn geleverd op het gebied van de detectie en bestrijding van onderwatermijnen, is dit ook het geval op het gebied van de mijnen zelf en de inzet ervan.

De inzet van een zeemijnenveld beantwoordt meestal aan twee prioriteiten. Ofwel is het een kwestie van het beschermen van een gecontroleerde ruimte, ofwel van het voorkomen dat de tegenstander gebruik maakt van toegangs- of maritieme infrastructuur.

In het laatste geval kunnen slechts twee vectoren worden gebruikt om dit te bereiken: onderwatervectoren, of het nu onderzeeërs of drones zijn, of de luchtvector, vliegtuigen of helikopters.

Als het echter gaat om het inzetten van een netwerk van mijnen boven de ruimte die wordt gecontroleerd door de tegenstander, zijn de bommenwerpers beladen met de imposante mijnen kwetsbaar. Zo werd in december 1972 een A7 Corsair II van de Amerikaanse marine neergeschoten tijdens een mijnbouwmissie in de haven van Haiphong, in Noord-Vietnam.

A-6's werden gebruikt om zeemijnen te droppen tijdens de oorlog in Vietnam
Operatie Pocket Money van de Amerikaanse marine, gelanceerd in mei 1972, blokkeerde de Haiphong-poort gedurende meer dan 300 dagen met behulp van zeemijnen die waren gedropt door de A6 en A7 van de Amerikaanse vliegdekschepen.

Hoewel de luchtafweermiddelen sindsdien enorme vooruitgang hebben geboekt, werd het noodzakelijk een zeemijn te ontwerpen die vanaf een veilige afstand kon worden gedropt en die met grote precisie kon worden ingezet, zoals nu het geval is bij de meest nauwkeurige lucht-grondmijnen. munitie, "stand-off" genoemd.

Dit is precies wat een B-52H Stratofortress van de Amerikaanse luchtmacht zojuist heeft aangetoond door een inerte versie van de QuickStrike Extended Range (QS-ER) mijn in te zetten voor de kust van Kauai, Hawaii.


LOGO-metaverdediging 70

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle Flash-artikelen, Analyses en Syntheses, zonder reclame , vanaf € 1,99.

Premium-abonnementen ook toegang tot artikelen ouder dan twee jaar in het archief, evenals geavanceerde onderzoekstools , en om twee persberichten of vacatures per maand gratis te publiceren in de Partners-sectie (+ Push sociale netwerken / applicatie).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelen