De tijdlijnen en kosten van het F-35-programma blijven gevaarlijk over de Atlantische Oceaan glijden

Olifantenwalf F35 USAF e1616000966742 Contracten en aanbestedingen Verdediging | Straaljagers | Bouw van militaire vliegtuigen

Opnieuw waarschuwt een rapport van de GAO voor de kostenstijgingen van het F-35-programma in de afgelopen jaren, evenals voor de deadlines die onverbiddelijk verschuiven.

Al zo'n tien jaar stelt het US Government Accountability Office, of GAO, de Amerikaanse tegenhanger van de Rekenkamer, elk jaar een rapport bezorgd over budgettaire excessen rond het Joint Strike Fighter-programma en de F-35 gevechtsvliegtuigen.

Zo hebben GAO-experts herhaaldelijk gewezen zeer duidelijke storingen met betrekking tot dit programma, die uiteraard profiteert van privileges en aanzienlijke steun om de door het Amerikaanse Congres vastgestelde regels voor begrotingsbeheer te omzeilen.

Dit jaar, het nieuwe rapport was geen uitzondering op de regel, in het bijzonder wijzend op een verdere toename van het programma om de Lockheed-Martin-jager naar de Block 4-standaard te brengen, de eerste standaard die naar verwachting in de komende jaren volledig operationeel zal worden.

Volgens het GAO-rapport zijn de kosten van het F-35-programma voor het ontwerpen en implementeren van deze nieuwe standaard in de loop van het jaar inderdaad opnieuw gestegen met $ 1,4 miljard, tot $ 16,5, $ XNUMX miljard, meer dan het dubbele van het bedrag dat is geïnvesteerd door Berlijn, Madrid en Parijs om de demonstrator van het SCAF-programma te bestuderen en te ontwerpen.

De cumulatieve stijging, vergeleken met de eerste schattingen rond deze norm uit 2018, bedraagt ​​nu 55%, na een stijging van $10,6 naar $16,5 miljard in 5 jaar tijd, wat in normale tijden een Nunn-McCurdy-regelgevingsprocedure zou moeten initiëren en de Minister van Defensie voor het Congres om het einde van het programma te voorkomen.

De kosten van het F-35-programma baren het Amerikaanse Congres zorgen
Buitensporige budgetoverschrijdingen en/of tijdschemaoverschrijdingen van staatsprogramma's zouden normaal gesproken moeten leiden tot een voorzorgsmaatregel in het Amerikaanse Congres, maar de architectuur van het F-35-programma maakt het mogelijk om deze dreiging te vermijden ondanks zeer buitensporige en herhaalde overschrijdingen op beide gebieden.

Het feit, en zoals al jaren het geval is met alle elementen van het F-35-programma, dat deze programma's worden beschouwd als subsets van het hoofdprogramma, om de verhogingen die nu meer dan $ 183 miljard bedragen, terug te brengen dan de vertragingen, bijvoorbeeld hun aandeel, op een iteratieve en niet-cumulatieve manier met 10 jaar teruggelopen ten opzichte van het programma als geheel en de reeds geïnvesteerde $ 500 miljard.

Deze vorm maakte het mogelijk om de waargenomen budgettaire drift te verminderen en zo de regulering van het Congres te vermijden. Merk op dat deze kosten vervolgens worden doorberekend aan de gebruikers, d.w.z. de Amerikaanse legers, maar ook buitenlandse exploitanten van het apparaat.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

– 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

3 gedachten over “Tijdlijnen en kosten van het F-35-programma blijven gevaarlijk over de Atlantische Oceaan glijden”

  1. […] de Boramae zal volledig operationeel worden en in serieproductie gaan voordat de F-35A dat doet, terwijl het Zuid-Koreaanse programma pas in 2010 werd gelanceerd, 15 jaar na dat van de [… ]

  2. […] onvoldoende om het programma uit dezelfde onstabiele situatie te laten komen, waardoor een permanente verschuiving in deadlines en kosten ontstaat zonder ooit het gewenste doel te bereiken […]

Reacties zijn gesloten.