De Amerikaanse luchtmacht test de inzet van afstandszeemijnen vanuit de lucht

JDAM B 52 geschaald 1 e1685626462420

De Amerikaanse luchtmacht testte de impasse-inzet van QS-ER-zeemijnen vanaf een B-52H.

Als veel van de aandacht met betrekking tot moderne zeegevechten gericht is op het gebruik van soms hypersonische anti-scheepsraketten, is het wapen dat de afgelopen decennia de meeste schade heeft toegebracht aan zowel militaire als civiele marines niemand minder dan de onderwatermijn.

Zo zijn sinds het einde van de 2ᵉ wereldoorlog slechts 4 schepen van de Amerikaanse marine geraakt door anti-scheepsraketten, terwijl 14 schepen zijn beschadigd door mijnen, vier Amerikaanse schepen zijn zelfs gezonken tijdens de oorlog van Korea en één tijdens de Vietnamoorlog.

Als er aanzienlijke inspanningen zijn geleverd op het gebied van het opsporen en bestrijden van onderwatermijnen in veel wereldmarines, is dat ook het geval op het gebied van de mijnen zelf, evenals hun inzet.

De inzet van een mijnenveld op zee beantwoordt meestal aan twee prioriteiten. Ofwel gaat het om het beschermen van een onder controle staande ruimte, ofwel om te voorkomen dat de tegenstander toegangen of marine-infrastructuren gebruikt.

In het laatste geval kunnen slechts twee vectoren worden gebruikt om dit te bereiken: onderwatervectoren, hetzij onderzeeërs of drones, of de luchtvector, vliegtuigen of helikopters.

Als het echter gaat om het inzetten van een reeks mijnen in een door de tegenstander gecontroleerde ruimte, zijn de bommenwerpers die de enorme mijnen dragen kwetsbaar. Zo werd in december 1972 een A7 Corsair II van de Amerikaanse marine neergeschoten tijdens een mijnmissie in de haven van Haiphong, in Noord-Vietnam.

A-6's werden gebruikt om zeemijnen af ​​te werpen tijdens de oorlog in Vietnam
De operatie Pocket Money van de Amerikaanse marine, gelanceerd in mei 1972, blokkeerde de Haiphong-poort gedurende meer dan 300 dagen met behulp van zeemijnen die waren gedropt door de Amerikaanse vliegdekschepen A6 en A7.

Hoewel luchtafweermiddelen sindsdien enorme vooruitgang hebben geboekt, werd het noodzakelijk een zeemijn te ontwerpen die vanaf een veilige afstand kon worden gedropt en met grote precisie kon worden ingezet, zoals nu het geval is met de meeste precisie lucht-grond. munitie, bekend als "stand-off".

Dit is precies wat een B-52H Stratofortress van de Amerikaanse luchtmacht zojuist heeft gedemonstreerd, b.vn het inzetten van een inerte versie van de QuickStrike Extended Range (QS-ER)-mijn voor de kust van Kauai, Hawaï.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Eén gedachte bij “Amerikaanse luchtmacht test luchtinzet van stand-off zeemijnen”

Reacties zijn gesloten.