Iran beweert dat het een hypersonische ballistische raket heeft ontwikkeld die in staat is om 'alle bestaande verdedigingen' te slim af te zijn

Dezful irbm-raket iran e1685709228603

Teheran heeft zojuist aangekondigd dat het een nieuwe hypersonische ballistische raket heeft ontwikkeld om alle bestaande luchtafweer- en antiraketafweersystemen te dwarsbomen, zonder ze te noemen, de Israëlische David Sling- en Arrow 3-systemen.

Zoals we weten, heeft Iran de afgelopen jaren enorme bewezen vooruitgang geboekt op het gebied van conventionele strategische capaciteiten langeafstandsdrones zoals de Shahed 136-drone met een bereik van meer dan 2000 km gebruikt om de Oekraïense verdediging gedurende enkele maanden lastig te vallen door Rusland, kruisraketten, maar ook ballistische raketten. DE aanslagen op de militaire vliegvelden van Idlib en Al Assad in 2020maar ook stakingen tegen Saoedische olie-installaties in 2019, getuigen van de efficiëntie en nauwkeurigheid van deze systemen.

Een paar dagen geleden ging Teheran in dit verband over tot een testafvuren van een nieuw model ballistische raket voor de middellange afstand, genaamd Kheibar, afgeleid van de eerder geteste Khorramshahr, en begiftigd met een bereik van meer dan 2000 km, voldoende om het hele Israëlische grondgebied te raken, evenals verschillende doelen van de NAVO in Griekenland, Turkije, Bulgarije of Roemenië. Tegelijkertijd blijven de spanningen met Israël toenemen tegen de achtergrond van de intensivering van het Iraanse nucleaire programma, buiten alle regels die door de internationale gemeenschap zijn vastgesteld en die het uitsluitend civiele karakter van het Iraanse werk zouden moeten garanderen.

Sjahed 136 Iran
Aanvankelijk gezien als onbeduidende gimmicks, is de Shahed 136 munitie voor zeer lange afstanden, of Geranium in de Russische nomenclatuur, effectief gebleken in het lastigvallen van vijandige luchtafweergeschut in Oekraïne

In feite is de hypothese van Israëlische preventieve aanvallen op Iraanse nucleaire installaties nu zeer serieus, vooral omdat Teheran luid verkondigt dat het nu meer dan 20 keer de toegestane quota van uranium verrijkt met Iraanse centrifuges heeft overschreden, waardoor het land op een steenworp afstand van kernwapens kunnen verwerven. Om zichzelf te beschermen tegen mogelijke aanvallen door de Israëlische luchtmacht, heeft Teheran een krachtig ballistisch en drone-aanbod ontwikkeld dat het voldoende potentieel voor een tweede aanval moet geven om Jeruzalem af te schrikken.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor