Het Zwitserse leger maakt zich zorgen over zijn vermogen om zijn personeelsbestand te behouden

Zwitsers leger e1685979887359

Het Zwitserse leger wordt al jaren door velen op vele manieren bewonderd. Met een bevolking van slechts 8 miljoen inwoners en slechts 3.600 beroepssoldaten, kan het inderdaad in enkele dagen tijd 8.000 soldaten en 35.000 manschappen mobiliseren op een theoretisch personeelsbestand van 140.000 man, volgens het DEVA-plan (Army Development). kracht anno 2014.

Bovendien is het opmerkelijk uitgerust voor een land van deze omvang, bijvoorbeeld 134 gemoderniseerde Leopard 2A4-tanks, 190 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen, 924 Piranha-pantservoertuigen en 36 gevechtsvliegtuigen (vandaag F5 en F-18, morgen F-35A ) en 25 Cougar- en Super Puma-utiliteitshelikopters, ondanks een verlaagd budget van 5 miljard Zwitserse frank, wat slechts 0,7% van het BBP van het land vertegenwoordigt, dat na de Russische invasie van Oekraïne tegen 1 op 2035% moet worden gebracht.

Gebaseerd op het principe van een militieleger, vertrouwt het Zwitserse leger op de verplichte militaire dienst voor mannen van 18 tot 34 jaar, opgesplitst in een initiële trainingsperiode van 4 maanden, gevolgd door perioden van 3 weken per jaar. dienst of 245 jaar.

Verder blijft het personeel gemobiliseerd in geval van een aanslag, ook al hoeven ze hun jaarlijkse update niet meer uit te voeren. Officieren daarentegen moeten langer dienen, hoe hoger de rang.

Het Zwitserse leger heeft 36 F-35A's besteld ter vervanging van de F-5's en F-18's die nog steeds in gebruik zijn.
Het Zwitserse leger heeft 36 F-35A's besteld ter vervanging van de F-5's en F-18's die nog steeds in gebruik zijn.

Ondanks dit eeuwenoude mechanisme dat de veiligheid van het land waarborgde, heeft het Zwitserse leger vandaag grote moeilijkheden om zijn aantal te behouden. Elk jaar besluiten tot wel 7000 dienstplichtigen tijdens de initiële trainingsperiode om zich tot burgerdienst te wenden in plaats van zich bij het leger aan te sluiten.

In feite verliest het dus elk jaar 2000 extra soldaten aan zijn theoretische kracht, terwijl het tegelijkertijd wordt geconfronteerd aanzienlijke operationele moeilijkheden.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor