Nederland gaat 14 Airbus H225M Caracal-helikopters uit Frankrijk bestellen

H225M Caracal e1685992106807

De Nederlandse special forces zullen vliegtuigen van Airbus Helicopters blijven vertrouwen, zo lijkt het. Dat heeft de Nederlandse minister van Defensie, Christophe van der Maat, in een interview met de nieuwssite De Telegraaf aangekondigd. Nederland zou een vloot van 14 Airbus H225M Caracal utility-helikopters verwerven aan de Europese helikopterfabrikant, ter vervanging van de 12 AS532 Cougars die in dienst waren bij de Koninklijke Luchtmacht voor transport en gevechtszoek- en reddingsmissies.

Het door de minister aangekondigde bedrag van het contract is nog niet duidelijk omschreven, geschat tussen de 1 en 2,5 miljard euro. Aan de andere kant weten we meer over het selectieproces dat Den Haag hanteert.

Volgens de heer van der Maat zijn verschillende vliegtuigen geëvalueerd en voldeden alleen de Franse Caracal en de Amerikaanse Black Hawk daadwerkelijk aan de verwachtingen van de Nederlandse special forces. De grootte van de cabine en de uitrusting leidden uiteindelijk tot de keuze voor het Europese vliegtuig.

Cougar Nederland FS geschaald e1685992052339
De Nederlandse special forces zetten vandaag 12 AC532 Cougars in voor gevechtszoek- en reddingsmissies

De Caracal, de ultieme evolutie van de Super Puma-familie, die in 2005 in dienst is getreden, is in dienst bij een tiental strijdkrachten, waaronder Frankrijk, dat 18 vliegtuigen gebruikt, waaronder 7 voor gevechtsreddingsmissies binnen het EH/67 Pyrénées-squadron van de Franse lucht- en ruimtemacht, en acht binnen het 4ᵉ Combat Helicopter Regiment van de Special Forces.

Het apparaat, bijna 20 meter lang, wordt ondersteund door een rotor van 16,2 m die wordt aangedreven door 2 Makila 2A1-turbines van elk 2.380 pk. Met een lege pas van 5,3 ton kan het 5,7 ton vracht, bewapening en brandstof vervoeren, terwijl de cabine plaats biedt aan maximaal 29 gewapende soldaten.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor