De Noorse generale staf verwacht de komende jaren een verdere toename van de macht van de Russische legers

IAssen-klasse

Het wordt nu alleen betwist door een paar onvoorwaardelijke aanhangers van Moskou, de Russische legers hebben aanzienlijke verliezen geleden in Oekraïne. Dus volgens de Oryx-referentiesite, zouden deze nu in gevechten meer dan 10.000 belangrijke uitrustingsstukken hebben verloren (vernietigd, buitgemaakt of beschadigd), waaronder meer dan 2000 gevechtstanks, bijna 3500 gepantserde gevechtsvoertuigen, meer dan 900 artilleriesystemen of 170 vliegtuigen en helikopters en meer dan een tientallen militaire schepen.

Wat betreft de menselijke verliezen, die veel moeilijker in te schatten zijn, zou het gaan om ongeveer 180.000 doden, gewonden en vermisten sinds het begin van het conflict.

Voor veel Europese landen zijn deze verliezen zo hoog dat het noodzakelijkerwijs lang zal duren voordat Moskou een conventionele strijdmacht heeft opgebouwd die voldoende is om de NAVO en haar buurlanden te bedreigen.

Zo hebben de grote Europese legers, Frans, Duits, Italiaans of Brits, zich gecommitteerd aan een inspanning die natuurlijk tot doel heeft te reageren op de evolutie van de dreiging en de terugkeer van de risico's van grote conventionele conflicten in Europa, maar dit over een relatief lange periode, dat wil zeggen over tien of vijftien jaar, wat naar schatting de tijd is die Rusland nodig heeft om te herstellen van de Oekraïense ramp, ongeacht de uitkomst van dit conflict.

geconfronteerd met de Russische legers, koos het Noorse personeel voor de Leopard 2A8
De Leopard 2A7 (links) en de K2 Black Panther (rechts) waren aan elkaar gewaagd tijdens tests in Noorwegen. Het is echter de Duitse tank die door Oslo is uitgekozen om de in dienst zijnde Leopard 2A4 te vervangen

Voor Oost- en Noord-Europese landen zijn de vooruitzichten echter heel anders. Het meest flagrante voorbeeld, hoewel waarschijnlijk buitensporig, is niemand minder dan Polen, dat al enkele maanden een enorme inspanning levert om het land te voorzien van conventionele militaire macht die in staat is om, indien nodig zonder de hulp van zijn Europese bondgenoten, de Russische dreiging in te dammen. in de maak.

Zonder de overduidelijke excessen van Warschau wordt deze bezorgdheid over een heropflakkering van de Russische dreiging veel sneller dan voorzien in Parijs, Berlijn of Rome, ook gedeeld door de landen van Noord-Europa en Scandinavië, die zich ook inzetten voor een grote inspanning in dit verband.

Dit is met name het geval in Noorwegen dat, ondanks een kleine bevolking van iets meer dan 5 miljoen inwoners, een opmerkelijke militaire macht heeft, met bijna 25.000 mannen en vrouwen in het leger, deels geleverd door een niet-verplichte militaire dienst.

Bovenal zijn de Noorse strijdkrachten bijzonder goed uitgerust, met ongeveer vijftig Leopard 2A4 zware tanks die binnenkort zullen worden vervangen door Leopard 2A7+ ondersteund door 160 CV90 infanteriegevechtsvoertuigen, ongeveer dertig K9 zelfrijdende kanonnen beschermd door een grond-luchtbatterij NASAMS verzamelde zich binnen een gevechtsbrigade van 4500 man. De luchtmacht stelt zo'n vijftig F16- en F-35A-jagers, vijf P-5A Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen en een veertigtal helikopters ter beschikking.

Met meer dan 80.000 km kustlijn als gevolg van zijn zeer specifieke geografie, rijk aan fjorden, heeft Noorwegen ook een machtige marine, 4000 man sterk, en vooral met 6 Ula-klasse onderzeeërs, 4 Fritjof-klasse 5300-ton fregatten (na het verlies van de 5e eenheid, het fregat Helge Ingstad in juni 2019), evenals 6 Skjold-klasse raketkorvetten, 4 Alta-klasse mijnenoorlogsschepen (2 ) en Oksøj, en een groot logistiek schip, de Maud.

F311 Roald Amundsen Nansen fregatklasse
De Koninklijke Noorse Marine stelt vandaag 4 fregatten van de Fritjof Nansen-klasse op één lijn

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor