Het Ministerie van de Strijdkrachten wil samen met de “Club Rafale” de Rafale F5 ontwikkelen voor 2030

De Neuron gevechtsdrone tijdens een testvlucht met een Rafale e1684749975607

Als de nieuwe Franse wet op de militaire programmering 2024-2030 tijdens de eerste presentatie misschien saai en zonder nadruk leek, werd deze tijdens de parlementaire debatten aanzienlijk uitgebreid, zowel vanwege amendementen van parlementariërs zelf als door amendementen en verduidelijkingen door het Ministerie van de strijdkrachten zelf, met name rond het Rafale F5-programma.

Zo werden verschillende belangrijke programma's bevestigd, zoals het vliegdekschip van de nieuwe generatie, terwijl het budget werd geconsolideerd op 413 miljard euro, en het ministerie van strijdkrachten de weg vrijmaakte voor andere mogelijkheden, zoals een tweede vliegdekschip of drones voor onderwatergevechten.

Ook de Rafale kreeg veel aandacht. Zo heeft het Ministerie van de Strijdkrachten een paar dagen geleden voor de Nationale Vergadering een amendement ingediend om toezicht te houden op de ontwikkelingen van het programma, met name van de F5-versie, die vernieuwde capaciteiten moet hebben op het gebied van datafusie, maar ook nieuwe mogelijkheden , zoals het onderdrukken van de luchtafweer van de tegenstander, en vooral die van mee evolueren gevechtsdrones ontwikkeld vanuit het Neuron-programma.

Als dit amendement echter specificeerde dat het werk van de Rafale F5 en zijn gevechtsdrone zou moeten beginnen en zou moeten worden voortgezet op de toekomstige LPM, zou iedereen, inclusief de CEO van Dassault Aviation, de ingebruikname rond 2035 voor ogen hebben.

De Rafale F5 zal een gevechtsdrone integreren die is afgeleid van de Neuron
De Rafale F5 zal een gevechtsdrone integreren die is afgeleid van de Neuron

Over dit onderwerp ondervraagd door de leden van de Senaatscommissie voor de strijdkrachten en internationale zaken, presenteerde de minister van de strijdkrachten Sebastien Lecornu gisteren een tijdschema, maar ook een programmatische aanpak, veel ambitieuzer.

Volgens de minister is het dus geen onderdeel, maar al het R&D-werk om de Rafale F5 en de gevechtsdrone afgeleid van de Neuron te baren, die zullen worden uitgevoerd op de toekomstige LPM 2024-2030, die veronderstelt, zoals hij heeft expliciet bevestigd dat de twee apparaten in 2030 in gebruik zullen worden genomen, of in ieder geval helemaal aan het begin van de LPM die volgt.

Deze uitspraak, uiteraard meer dan welkom, is niet de grootste verrassing van dit verhoor van de minister. Om het nieuwe vliegtuig te ontwikkelen en te financieren, is de minister inderdaad van plan om "Club Rafale" te werven, d.w.z. de aanwezige exploitanten (Egypte, Qatar, India, Griekenland) en komen (Indonesië, Kroatië, Verenigde Arabische Emiraten Verenigde) van de apparaat, om deel te nemen aan deze cruciale evolutie van het programma.

Als het voorlopig waarschijnlijk alleen gaat om een ​​mogelijke opening die door Sebastien Lecornu wordt genoemd, betekent deze aankondiging niettemin ongetwijfeld een ingrijpende paradigmaverschuiving rond het Rafale-programma, en meer in het algemeen in de manier waarop Frankrijk voortaan de betrekkingen ziet die het van plan is te onderhouden met de exploitanten van zijn wapensystemen.

Griekse Rafale
Griekenland is waarschijnlijk een uitstekende kandidaat om deel te nemen aan de gezamenlijke ontwikkeling van de Rafale F5

Traditioneel verdeelt Frankrijk de klanten van zijn defensiematerieel inderdaad in twee zwak poreuze categorieën. Enerzijds zijn er de partners, veelal nauwe Europese landen waarmee de apparatuur wordt gecoproduceerd, zoals het Verenigd Koninkrijk op het gebied van raketten en oorlogsvoering onder zee, Duitsland en Spanje op het gebied van gevechtsvliegtuigen en tanks, of Italië in het marineveld en grond-luchtraketten.

De anderen zijn gebruikersklanten, waarmee ad hoc kan worden samengewerkt, maar die bijna nooit worden gevraagd of zelfs maar geraadpleegd als het gaat om het upgraden van het in dienst zijnde materieel binnen de Franse legers.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

6 gedachten bij “Het Ministerie van de Strijdkrachten wil de Rafale F5 samen met de “Club Rafale” ontwikkelen voor 2030”

  1. […] In het kader van de parlementaire discussies rond de volgende stemming over de Militaire Programmeringswet 2024-2030 heeft het Ministerie van de Strijdkrachten op 16 mei een amendement ingediend om de inspanningen te verduidelijken die zullen worden ondernomen voor het Rafale-programma. , en in het bijzonder met betrekking tot de nieuwe F5-versie die in deze periode zal worden ontwikkeld, die aanvankelijk rond 2035 in gebruik zal worden genomen en vervolgens zal worden gespecificeerd voor 2030. […]

  2. […] Η Γαλλία «χωρίζει τους πελάτες του αμυντικού εξοπλισμού της σε δύο κ ατηγορίες. Als u dit wilt, kunt u het beste weten wat u zoekt Als u dit wilt, kunt u het beste weten wat u moet doen Ik denk dat ik het goed heb gedaan, Het is belangrijk dat u uw geld terugkrijgt Het is belangrijk dat u uw geld terugkrijgt ους-αέρος », u vindt het op meta-defense.fr. […]

  3. […] Het is juist de Europese raketfabrikant die tijdens een interview in het kader van de Paris Air Show 2023 veel informatie heeft onthuld over de drone die momenteel in ontwikkeling is, en over het gebruik dat ervan zal worden gemaakt. het zal worden gemaakt en de aanzienlijke operationele toegevoegde waarde die het zal opleveren voor het SCAF-programma, maar waarschijnlijk ook voor de Rafale F5. […]

Reacties zijn gesloten.