Schandaal in perspectief in Denemarken rond de aanschaf van ATMOS-wapens van het Israëlische Elbit Systems

Aan het begin van de maand maart, het Deense ministerie van Defensie kondigde aan dat het had gekozen voor het ATMOS-kanonwagengemonteerde artilleriesysteem, ontworpen en vervaardigd door het Israëlische Elbit-systeem, ter vervanging van de 18 CAESAR 8 × 8-kanonnen die aanvankelijk in Frankrijk waren gekocht en met spoed aan Kiev werden geleverd om de verdediging tegen Russische agressie te ondersteunen.

In het Deense persbericht was de beslissing om zich tot het Israëlische systeem te wenden om een ​​artilleriebataljon van het Deense leger te bewapenen, gebaseerd op meer concurrerende financiële voorwaarden en een leveringsschema van de Israëlische industrieel, ondanks aanbiedingen van zijn Europese concurrenten, het Franse Nexter. met de Caesar 8×8 en de Zweedse Bofors met de Archer.

Maar het lijkt erop dat er andere factoren aan het werk waren bij deze beslissing, veel minder objectief. Het is in ieder geval wat de Deense politieke nieuwssite Altinget zegt, in een artikel gepubliceerd op 16 juni. Volgens hem zou de hele competitie onder leiding van tromgeroffel door de minister van Defensie en vice-premier van het land, Jakob Ellemann-Jensen, een duidelijke voorkeur hebben gehad voor het Israëlische aanbod.

De Caesar 8x8 was de belangrijkste concurrent van de Atmos-kanonnen in Denemarken
Kopenhagen bestelde de Israëlische Atmos na het besluit om zijn onlangs verworven 18 Caesar 8x8's naar Oekraïne over te brengen. Je zou denken dat de Franse industrieel Nexter een concurrentievoordeel zou hebben gehad in de nieuwe concurrentie, aangezien het Deense leger al getraind was in de implementatie van deze systemen.

Bij het onderzoek heeft de Deense site zich gebaseerd op tal van documenten, e-mails en aantekeningen, soms vertrouwelijk, en op interviews met de belanghebbenden bij dit besluit. Volgens deze documenten zou de Deense staatssecretaris een vooringenomen en soms zelfs vertekende visie hebben gepresenteerd aan Deense parlementariërs, om de selectie van de Atmos te bevorderen.

Bovendien zou het kunstmatig een fenomeen van urgentie hebben gecreëerd om de parlementariërs ertoe te bewegen hun beslissing te overhaasten, maar ook om de concurrenten van het Atmos-systeem de mogelijkheid te ontnemen om correct te reageren op de verwachtingen van het Deense leger.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Artillerie | Russisch-Oekraïense conflict | Bouw van gepantserde voertuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen