Kan Frankrijk reageren op veranderingen in industriële defensiestrategieën over de hele wereld?

Het zou niemand zijn ontgaan dat Duitse fabrikanten op de defensiemarkt, zoals Rheinmetall, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl en Hensoldt, dol zijn op het voorvoegsel Euro als het gaat om het ontwerpen van apparatuur in partnerschap. Het begon met de Euromissile-familie tussen het Duitse MBB en het Franse Aérospatiale, die in de jaren zeventig het leven schonk aan enkele van de meest efficiënte en meest geëxporteerde raketten van dit moment, de Milanese en HOT-antitankraketten, evenals de antitankraketten. vliegtuigraket Roland.

Het is ook dit voorvoegsel dat aanvankelijk werd gekozen voor de fusie tussen MBB en Aérospatiale op het gebied van helikopters, waardoor Eurocoptere ontstond, dat later Airbus Hélicoptères werd, en op het gebied van gevechtsvliegtuigen met het Eurofighter-consortium dat de Typhoon.

Sinds het begin van de jaren 2000 zijn Duitse fabrikanten echter overgestapt van hun puur Europese alliantiebenadering naar partnerschappen met spelers buiten de Europese Unie, om hen toegang te geven tot de Europese markt door hun apparatuur te "Europeaniseren".

Dit is hoe EuroSpike in 2004 verscheen, een joint venture tussen Rheinmetall Electronics, Diehl Defense en het Israëlische Rafael Advanced Defense Systems, aanvankelijk met als doel de Israëlische Spike-antitankraket aan de Bundeswehr te verkopen (in hoofdafbeelding) en deze vervolgens te exporteren. met groot succes, aan Europese legers.

Tegenwoordig gebruiken twaalf Europese legers deze familie raketten, die destijds in directe concurrentie stonden met de Milan en HOT van Euromissile, die voor de gelegenheid door Berlijn in onbruik waren gelaten.

marder1A5 Milaan Defensie Industrieel Weefsel BITD | Duitsland | Defensie Analyse
Een Bundeswehr Marder A5 IFV vuurt een Milanese antitankraket af

Sindsdien een ware boulimia vanEuro X heeft de Rijn en daarbuiten overspoeld, variërend van de EuroTrophy voor de actieve beschermingssystemen Hard-Kill Trophy van de Israëlische Rafael, tot de EuroArrow voor de aanschaf van het antiballistische systeem van IAI en Boeing. De strategie, (voorlopig) zonder het voorvoegsel, wordt ook toegepast op het gebied van langeafstandsartilleriesystemen.

Aldus onlangs werd een partnerschap getekend tussen Rheinmetall en Lockheed Martin voor de ontwikkeling van een evolutie van het HIMARS-systeem, terwijl KMW en het Israëlische Elbit zich er tegelijkertijd toe verbonden om gezamenlijk een versie van het Israëlische PULS-systeem voor dezelfde markt te ontwikkelen, de keuze van de Bundeswehr die optreedt als vrederechter in deze concurrentie, maar ook een referentie voor de Europese legers die zich op dit aanbod zouden kunnen richten.

In wezen is de aanpak van Duitse fabrikanten zeer redelijk en volkomen effectief. Door deze strategie te volgen blijven zij in het middelpunt van de Europese markt en defensie-industriële productie in Europa staan, terwijl de investeringsbehoeften in O&O aanzienlijk worden verminderd.

Bovenal biedt deze strategie hen een groot reactievermogen, waardoor ze in korte tijd technologische oplossingen kunnen produceren die zijn aangepast aan de Europese markt, door gebruik te maken van het exogene westerse aanbod.

Bovendien is het Duitse geval verre van uniek. De Amerikaanse legers aarzelen in dit opzicht niet om soortgelijke praktijken toe te passen, zoals bijvoorbeeld het geval was bij de ontwikkeling van het Constellation-fregat, afgeleid van de Italiaanse FREMM gebouwd door Fincantieri, of de UH-72 Lakota-helikopters van de VS. Leger, ontworpen door Airbus Hélicoptères.

FFG 62 Consteallation bijgewerkt in industrieel defensieweefsel op waterbasis BITD | Duitsland | Defensie Analyse
De toekomstige fregatten van de US Navy Constellation-klasse zijn afgeleid van de Italiaanse FREMM-fregatten ontworpen door Fincantieri

Dezelfde strategie wordt bijvoorbeeld gebruikt in Groot-Brittannië met het Boxer-pantservoertuig en het roemloze Ajax-pantservoertuig, door Italië dat met lokale productie van de plank een nieuwe gevechtstank en een nieuw gevechtsvoertuig van de infanterie wil aanschaffen, of zelfs door Spanje op veel gebieden.

Polen van zijn kant heeft het tot de pijler van zijn industriële strategie gemaakt, met veelbelovende partnerschappen met Zuid-Korea op het gebied van gepantserde voertuigen en gevechtsvliegtuigen, met de Verenigde Staten op het gebied van langeafstands- en helikopters, en Groot-Brittannië op het gebied van op het gebied van luchtafweersystemen, en nog steeds de Europese markt in perspectief.

Aan de andere kant heeft Frankrijk nooit een dergelijke aanpak gevolgd. Als het (zelden) voorkomt dat Parijs bepaalde importen van niet-Europese militaire uitrusting accepteert, zoals het geval is met de E-2D Hawkeye van de Franse marine, geeft het land traditioneel de voorkeur aan twee strategieën: nationale productie en productie in Europees partnerschap.

Zelfs directe overnames van bepaalde Europese buren zijn zeldzaam voor de Franse legers, afgezien van bepaalde symbolische contracten die scherp worden bekritiseerd, zoals vandaag het geval is met Duitse HK416-aanvalsgeweren ter vervanging van verouderde Famas.

In feite is de Franse aanpak niet zonder belangen, verre van dat. Door de nationale dimensie van de uitrusting die door de Franse legers wordt gebruikt zoveel mogelijk te behouden, soms zelfs buiten bepaalde grootmachten als de Verenigde Staten en China, behoudt Frankrijk tegelijkertijd een bijna volledige autonomie van gebruik en beslissing, evenals een grote controle over zijn logistiek. en onderhoudsketens.

Bovendien is het begrotingsrendement voor de overheidsfinanciën uit investeringen om de legers uit te rusten optimaal, waarschijnlijk een van de beste ter wereld vanwege de zeer lage blootstelling van Franse defensiefabrikanten aan importen, evenals de tarieven van sociale en belastingheffingen. zeer hoog in het land.

Rheinmetall en Lockheed Martin bieden GMARS aan voor de Europese markt 02 Defense Industrial Fabric BITD | Duitsland | Defensie Analyse
Rheinmetall en Lockheed-Martin zullen samen een zware versie van het HIMARS-systeem ontwikkelen die meer raketten kan implementeren dan het standaardmodel

Enfin, la France maitrise le plus souvent intégralement son offre en matière d'exportation de ses équipements de défense, et bénéficie là encore presque intégralement des recettes fiscales et sociales liées à ces mêmes exportations, contribuant grandement à la soutenabilité de l'effort de défense Frans.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Defensie industriële stof BITD | Duitsland | Defensie Analyse

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN