Waarom gaat Duitsland voor niets 4 miljard euro uitgeven aan Israëls Arrow 3 antiraketsysteem?

Pijl 3 Israël IAI e1663860251969

In maart 2022 onthulde de Duitse site Bild dat de autoriteiten van het land geïnteresseerd waren in het Arrow 3-antiballistische raketsysteem van de Israëlische IAI, als onderdeel van de snelle versterking van de verdedigingscapaciteiten mogelijk gemaakt door de Zeitenwende, een uitzonderlijke envelop van 100 miljard euro bestemd voor versterking van de Bundeswehr aangekondigd op 27 februari 2022, 4 dagen na het begin van het Russische offensief tegen Oekraïne.

Een paar maanden later, eind augustus, presenteerde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, ter gelegenheid van de toespraak in Praag, het Europese Skyshield-initiatief, dat 14 Europese landen samenbrengt en streeft naar een gemeenschappelijke luchtafweer- en raketafweer gebaseerd op 3 wapensystemen: de Duitse Iris-T SLM, de Amerikaanse Patriot PAC-3 en de Arrow 3 Israeli.

Onderhandelingen met de Israëlische IAI, maar ook de Amerikaanse Boeing, die aanzienlijk heeft bijgedragen aan het ontwerp van de Arrow 3, wordt sindsdien met vliegende trommels uitgevoerd, nadat Berlijn medio juni 2023 de volgende betaling van een voorschot van € 560 miljoen op de € 4.3 miljard heeft onthuld. dat kost de aanschaf van dit systeem, gepresenteerd als het ultieme antiraketschild dat Duitsland kan beschermen tegen de Russische dreiging, maar ook tegen de leden van European Skyshield.

Het Arrow 3-systeem is ontworpen om de dreiging van Iraanse MRBM's zoals de hier afgebeelde Shahab-3 of de Ghadr-110 in te dammen.
Het Arrow 3-systeem is ontworpen om de dreiging van Iraanse MRBM's zoals de hier afgebeelde Shahab-3 of de Ghadr-110 in te dammen.

Ontworpen om te reageren op de dreiging van Iraanse ballistische raketten voor de middellange en middellange afstand, is het Arrow 3-systeem in staat ballistische baanvectoren te onderscheppen in het exo-atmosferische domein, dwz boven 100 km hoogte.

Zijn capaciteiten zijn in feite perfect aangepast om de Iraanse ballistische middellangeafstandsraketten MRBM (Medium Range Ballistic Missile) Ghadr-110 met een bereik van 2000 km met een hoogtepunt van 150 km aan te kunnen, en om in de dalende fase , de middellange afstand Shahab-5 raketten IRBM (Intermediate Range Ballistic Missile) met een aangekondigd bereik van 4000 km met een hoogtepunt op 400 km.

echter, Rusland heeft tot nu toe geen ballistisch systeem van dit type. Inderdaad, beperkt zoals de Verenigde Staten door het INF-verdrag dat het ontwerp en de implementatie van MRBM- en IRBM-raketten met een bereik van 500 tot 5.500 km verbood, hebben de Russische strijdkrachten momenteel alleen systemen aan deze twee uiteinden.

Dit zijn enerzijds intercontinentale ballistische raketten ICBM (inter-Continental Ballistic Missile) zoals de Yars of de Sarmat, en SLBM-raketten (Sea Launched Ballistic Missile) gelanceerd vanaf onderzeeërs zoals de Bulava, alle met een bereik van meer dan 10.000 km en een traject onmogelijk te bevatten door de Arrow 3, en aan de andere kant korteafstands SRBM (Short-Range ballistische raketten) Iskander M-raketten en zijn luchtversie Kinzhal.

Iskander-systeem e1603714034996
Het Iskander-M-systeem heeft een bereik van 500 km en een semi-ballistisch traject waardoor het kan evolueren op een hoogte tussen 50 en 60 km te laag voor de Arrow 3

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor