De bijeenkomst van Franse en Duitse ministers om het MGCS-programma nieuw leven in te blazen, geeft aanleiding tot enige bezorgdheid

Het Main Ground Combat System of MGCS-programma, dat in september 2017 werd aangekondigd door Emmanuel Macron en Angela Merkel, moest Frankrijk en Duitsland in staat stellen gezamenlijk de opvolger van de Leclerc te ontwerpen en Leopard 2 rijpt in 2035.

Sinds deze aankondiging heeft dit programma veel omwentelingen doorgemaakt, waarbij met name de komst opgelegd door de Bondsdag van Rheinmetall de industriële evenwichten die aanvankelijk waren ontworpen tussen de Franse Nexter en de Duitse Krauss-Maffei Wegmann (KMW), verzameld in het co-KNDS-bedrijf, aanzienlijk destabiliseerde sinds 2015.

De komst van Rheinmetall, die ook de KF-51 tank van de middengeneratie ontwikkelde Panther als alternatief voor Leopard 2 op de korte termijn, en daarom als alternatief voor MGCS op middellange en lange termijn, belemmerde de voortgang van de SADS Deel 1-studiefase die in 2020 van start ging ernstig, met name door aanspraak te maken op bepaalde technologische pijlers die aanvankelijk aan Nexter werden toegeschreven, zoals op het gebied van hoofdbewapening en bepantsering.

In feite laveert het MGCS-programma al jaren tussen beperkte vooruitgang en fasen van oprechte aarzeling, waarbij 4 van de 12 technologische pijlers die tot nu toe zijn geïdentificeerd, nog niet strikt zijn toevertrouwd aan een specifieke fabrikant, zoals de oorspronkelijk geplande samenwerking.

Om MGCS nieuw leven in te blazen, kwamen de Franse en Duitse ministers van Defensie bijeen in Berlijn
Sebastien Lecornu en Boris Pistorius in Berlijn om het MGCS-programma in juli 2023 te bespreken

Tegelijkertijd is de markt voor zware tanks, na de stijging van de spanningen met Rusland, die sinds februari 2022 zijn verergerd door de interventie van de Russische legers in Oekraïne, aanzienlijk geëvolueerd, met een zeer aanzienlijk herstel van de vraag, waardoor KMW een nieuw tankstation heeft ontwikkeld. nieuwe versie van de Leopard 2 aangewezen als A8, al geselecteerd door de Bundeswehr, Noorwegen en Tsjechië, en er werd sterk naar uitgekeken voor Italië en Nederland, slechts 2 maanden na de presentatie.

In feite voor Duitse fabrikanten, en meer in het bijzonder voor degenen die zich bezighouden met de vervaardiging van Leopard 2A8 Net als bij KMW maar ook bij MTU en RENK bestaat er geen interesse meer in het streven naar een deadline van 2035 voor het MGCS-programma, wat een zeer ineffectieve overlap zou opleveren tussen de nieuwe versies van het programma. Leopard 2 en de eerste versies van de MGCS, gunstig voor geen van beide, en vooral niet voor Duitse industriëlen.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Militaire planning en plannen | Duitsland | MBT-gevechtstanks

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

4 Reacties

Reacties zijn gesloten.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen