Maandag 4 maart 2024

Japan verzet zich tegen de toetreding van Saoedi-Arabië tot het GCAP-programma voor gevechtsvliegtuigen van de zesde generatie

- Advertentie -

Japan weigert Saoedi-Arabië toe te staan ​​deel te nemen aan het GCAP-programma voor gevechtsvliegtuigen van de zesde generatie, wat een nieuwe klap betekent voor de betrekkingen tussen Londen en Riyadh in dit gebied, na de Duitse weigering om 48 extra Eurofighter Typhoon aan de luchtmachten van het land te leveren.

Terwijl de kosten voor de ontwikkeling van gevechtsvliegtuigen en hun systemen blijven stijgen, is de verleiding groot voor Europese landen die over de technologische vaardigheden beschikken, maar niet over de begrotingsmiddelen om deze te realiseren, om zich tot internationale partners te wenden en de financiering te verzekeren.

- Advertentie -

Dit is de reden waarom de twee Europese gevechtsvliegtuigprogramma's van de zesde generatie, de FCAS enerzijds bestuurd door Frankrijk en anderzijds de Britse GCAP, zijn ontworpen in de vorm van partnerschappen, respectievelijk met Duitsland en Spanje voor de FCAS, Italië en Japan anderzijds.

De internationale technologische samenwerking gaat echter gepaard met talrijke moeilijkheden op het gebied van het delen van industriële activiteiten, die soms zelfs de duurzaamheid van het programma in gevaar brengen.

In deze context kan de integratie van landen met aanzienlijke financiële middelen, maar een verminderde defensie-industrie, een zeldzame kans lijken. Dit is zonder enige twijfel wat de Britten en Italianen zeiden toen de Saoedische kroonprins Mohammed Ben Salman de Japanse premier Fumio Kishida informeerde dat hij bereid was zich aan te sluiten bij het GCAP-programma, ter gelegenheid van een bezoek van laatstgenoemde aan Jeddah. paar dagen geleden.

- Advertentie -

Helaas voor Londen heeft Tokio, door de stem van minister van Defensie Yasukazu Hamada, de Britse en Italiaanse hoop getemperd. om niet van plan Saoedi-Arabië in het GCAP-programma te verwelkomen, ondanks de goede betrekkingen die met Riyad worden onderhouden.

Het GCAP-programma voor gevechtsvliegtuigen van de zesde generatie is van belang voor Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië wil deelnemen aan het GCAP-programma voor gevechtsvliegtuigen van de zesde generatie

In de eerste plaats vrezen de Japanse autoriteiten dat de komst van een nieuwe partner het programma zal vertragen en het zeer ambitieuze prognoseschema dat een paar maanden geleden is opgesteld en gericht was op de ingebruikname van de nieuwe jager, met een paar jaar zal vertragen. vanaf 2035.

Een empirische regel is dat de kosten en vertragingen van een coöperatief uitgavenprogramma toenemen met het kwadraat van het aantal partners. Als het GCAP-programma echter met drie partners is ontworpen om in 2035 in gebruik te worden genomen, zou het volgens deze regel moeten worden uitgesteld tot 2038.

- Advertentie -

LOGO meta defense 70 Internationale technologische samenwerking Defensie | Gevechtsvliegtuigen | Bouw van militaire vliegtuigen

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle artikelen zonder reclame , vanaf € 1,99.


- Advertentie -

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelenGRATIS
metaverdediging
ZIEN