De export van de Russische defensie-industrie keldert

Aan het einde van het vorige decennium, in 2019 en 2020, was de De export van de Russische defensie-industrie bereikte gemiddeld $15 miljard per jaar. Ze vertegenwoordigden toen een belangrijke bron van buitenlandse valuta voor de federale begroting en de eerste exporterende industriële activiteit van het land.

Om deze export te ondersteunen vertrouwen Russische bedrijven steeds meer op de legerbeurs, die elk jaar in de buurt van Moskou wordt gehouden en waarvan het publiek de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid.

Een daling van 70% in de export van de Russische defensie-industrie tijdens de Army-2023-show

Zo stond de 2021-editie van de show fabrikanten toe om te tekenen meer dan $2 miljard aan exportcontracten, maar ook om met veel tamtam bepaalde nieuwe programma's te presenteren, zoals de Su-75 Checkmate lichte jager.

schaakmat Su7510 Wapenexport | Verdedigingsanalyse | Keten industriële toelevering defensie
De Su-75 lichte jager was de ster van de Army-2021-show

De afgelopen twee jaar is de Russische militaire export echter in vrije val geweest, zoals blijkt uit de aankondiging van Rosoboronexport aan het einde van de tentoonstelling Leger 2023. Tijdens deze editie, die erop gericht was de dynamiek van de Russische militaire export nieuw leven in te blazen, De orderintake bereikte slechts $ 600 miljoen, 70% minder dan in 2021.

Verschillende redenen verklaren deze afdaling naar de hel voor de Russische export op dit gebied, waarvan het begin te vinden is vanaf 2019, tussen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de Amerikaanse CAATSA-wetgeving,

De militaire campagne die op 24 februari 2022 door de Russische legers tegen Oekraïne begon en die aanvankelijk slechts enkele dagen of zelfs enkele weken zou duren, heeft op deze situatie feitelijk een grote invloed gehad.

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Russische defensie-export

In de eerste plaats verplichtten de impasse van het conflict en de aanzienlijke verliezen, zowel qua mensen als qua materiaal, die de Russische legers hadden geleden, de Russische industrieën om hun productie te concentreren om de Russische middelen te regenereren, en daarvoor de exportcontracten op te offeren.

Als zodanig zijn meerdere leveringscontracten opgeschort, onder meer met betrekking tot bepaalde traditionele en strategische klanten van de Russische defensie-industrie, zoals India, Algerije of Vietnam. Als gevolg hiervan zijn zelfs loyale klanten afgestapt van aanbiedingen in deze branche, zoals blijkt uit de uitsluiting van Russische aanbiedingen uit veel competities, vooral in India, ten gunste van westerse apparatuur.

T80 Mud Arms-export | Verdedigingsanalyse | Keten industriële toelevering defensie
Russisch materieel toonde bij het begin van het conflict tegen Oekraïne geen uitstekende capaciteiten

De prestaties van de Russische strijdkrachten in Oekraïne, vooral aan het begin van het conflict, hebben waarschijnlijk de afkeer van deze klanten voor militair materieel van Russische makelij beïnvloed. Dit ligt bijzonder gevoelig op het gebied van artilleriesystemen, die duidelijk worden overtroffen door hun westerse equivalenten, gepantserde voertuigen of grond-luchtsystemen.

Veel wapensystemen die tot nu toe een vleiende reputatie hadden genoten, zoals de S-400 of Pantsir S luchtafweersystemen, de T-90M tank of de Su-34 jachtbommenwerper, vertoonden tijdens dit conflict duidelijke beperkingen. Zonder dat dit effectief kan worden gekwantificeerd, is het waarschijnlijk dat het imago van Russisch militair materieel op het internationale toneel in Oekraïne permanent zal zijn aangetast.

De opkomst van CAATSA-wetgeving

In 2017 keurde het Amerikaanse Congres de Countering America's Adversaries Through Sanctions Act goed, afgekort als CAATSA, ondertekend op 2 augustus 2017 door president Trump. Hierdoor konden de Amerikaanse regering en het Congres staten, zoals individuen en bedrijven, sancties opleggen voor het verwerven van bepaalde strategische uitrusting van tegenstanders van de Verenigde Staten, zoals Noord-Korea, Iran en Rusland.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Wapenexport | Defensieanalyse | Industriële toeleveringsketen voor defensie

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

1 REACTIE

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen