Vrijdag 8 december 2023

Duitsland gaat 5 Israëlische PULS-raketwerpers bestellen dankzij Nederlands contract

Het zal niet zijn blijven duren. Berlijn heeft zojuist een bestelling aangekondigd voor vijf Israëlische PULS-raketwerpersystemen ter vervanging van de vijf M270 MARS 2 van de Bundeswehr die naar Oekraïne zijn verscheept, slechts een paar dagen nadat Warschau hetzelfde deed, maar dit keer voor 486 HIMARS-draagraketten.

Waarom zijn deze twee onderwerpen met elkaar verbonden, afgezien van het feit dat het twee moderne langeafstandsraketsystemen zijn? Een klein stapje terug is nodig, in 4 stappen!

1- Nederland en KMW geven de voorkeur aan PULS van Elbit

Afgelopen april presenteerde Den Haag een reeks maatregelen en programma's om zijn militaire middelen te moderniseren en te versterken . Naast het verhogen van de begroting van haar legers met 40% om de 2% van het bbp te bereiken die de NAVO in 2024 nodig heeft, hadden de Nederlandse autoriteiten ook het bevel aangekondigd voor JASSM-ER-kruisraketten om hun F-35A te bewapenen, maar ook RGM/ UGM-109E Tomahawk om zijn fregatten en onderzeeërs uit te rusten.

De verrassing kwam echter van de aankondiging van een bestelling voor twintig Precise and Universal Launching System- of PULS-raketwerpers, ontworpen en vervaardigd door het Israëlische Elbit.

Een paar weken eerder had Den Haag groen licht gekregen van de American Foreign Military Sales (FMS) om evenveel HIMARS-systemen aan te schaffen voor 670 miljoen dollar. Kennelijk hadden de Nederlandse autoriteiten betere voorwaarden gekregen dan die welke door Washington waren voorgesteld.

De vijf PULS-raketwerpers die via het Nederlandse handelsverdrag door de Bundeswehr zullen worden aangeschaft, zullen de vijf M270 MARS 2 vervangen die naar Oekraïne zijn gestuurd.
De vijf PULS-raketwerpers die via het Nederlandse handelsverdrag door de Bundeswehr zullen worden aangeschaft, zullen de vijf M270 MARS 2 vervangen die naar Oekraïne zijn gestuurd.

PULS was begin dit jaar al gekozen door Denemarken en was ook interessant voor Spanje en Duitsland. Zo presenteerde de industriële groep Krauss-Maffei in december 2022 een potentiële opvolger van de Duitse M270 MARS 2, precies gebaseerd op de Israëlische PULS .

2- Rheinmetall werkt samen met Lockheed-Martin voor HIMARS

Eind april was het echter de beurt aan Rheinmetall om een ​​overeenkomst te tekenen, dit keer met Lockheed-Martin , om dezelfde opvolger van de MARS 2 te ontwikkelen, dit keer op basis van het Amerikaanse HIMARS, rijdend op de nieuw ondertekende industriële overeenkomst rond de bouw van het centrale deel van de romp van de F-35A.


LOGO-metaverdediging 70

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle Flash-artikelen, Analyses en Syntheses, zonder reclame , vanaf € 1,99.

Premium-abonnementen ook toegang tot artikelen ouder dan twee jaar in het archief, evenals geavanceerde onderzoekstools , en om twee persberichten of vacatures per maand gratis te publiceren in de Partners-sectie (+ Push sociale netwerken / applicatie).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelen