Woensdag 6 december 2023

Net als FCAS wordt MGCS opnieuw het politieke programma dat het nooit had moeten zijn

Maandenlang werd de toekomst van het Frans-Duitse Main Ground Combat System (MGCS) aan beide zijden van de Rijn zeer somber in beeld gebracht . Het was niet alleen een kwestie van extrapolaties in de pers die een zekere rivaliteit tussen de twee landen en hun defensie-industrie teweegbrachten, maar ook van ernstige bedenkingen die heimelijk werden geuit door industriële, militaire en politieke bronnen die dicht bij de zaak stonden.

Na een eerste bijeenkomst in juli tussen de twee ministers van toezicht , die alleen maar resulteerde in het verzoek aan de staven van het leger en de Bundeswehr om een ​​HLCORD (High Level Common Operational Requires Document) op te stellen, werd een gemeenschappelijke uitdrukking van de behoeften geformuleerd het toekomstige programma.

Een cruciale ontmoeting voor de toekomst van MGCS tussen Sébastien Lecornu en Boris Pistorius

De druk op Sébastien Lecornu en Boris Pistorius was zelfs groot vanwege het succes van hun nieuwe ontmoeting die op 21 september plaatsvond op de luchtmachtbasis Evreux.

Het ging er in feite om het MGCS-programma uit de staat van stilstand te halen waarin het zich bevond sinds de lancering in 2017, en zo de duurzaamheid ervan te garanderen, samen met die van het SCAF-programma dat er nauw mee verbonden is .

MGCS lecornu pistorius juli 2023
Sébastien Lecornu en Boris Pistorius in Berlijn om het MGCS-programma in juli 2023 te bespreken

Er zijn de afgelopen weken veel mogelijkheden over dit onderwerp aan de orde gesteld, variërend van het puur en simpel opgeven van de Frans-Duitse samenwerking, begonnen in 2017, tot de toetreding van Italië tot het door Frankrijk opgelegde programma.

Het lijkt erop dat de twee mannen erin zijn geslaagd een gemeenschappelijke basis te vinden door dezelfde aanpak toe te passen als waarmee het SCAF-programma, eveneens verwikkeld in industriële strijd rond industriële verdeling, kon ontsnappen uit de dodelijke sleur waarin hij zich bevond.

Politieke overname en leiderschap van wapenagentschappen

Net als bij FCAS zal het MGCS-programma, dat vooral een politiek programma is dat gericht is op het consolideren van de industriële en industriële samenwerking tussen Parijs en Berlijn, daarom worden bestuurd door de politiek, meer bepaald door de wapenagentschappen van de twee landen. de Duitse BWD.

Deze aanpak heeft tot doel een einde te maken aan de geschillen die het programma zeven jaar lang hebben geblokkeerd, vooral sinds de komst van Rheinmetall naast KNDS in 2019.

armin papperger rheinmetall KF51 Panther
Rheinmetall CEO Armin Papperger heeft geen geheim gemaakt van zijn uiteenlopende ambities met betrekking tot het MGCS-programma

Opgemerkt moet worden dat deze politieke machtsovername bepaald niet slecht ontvangen wordt door bepaalde industriëlen. Een paar weken geleden riep KNDS-CEO Frank Haun daarom specifiek op om het programma uit de sleur te halen waarin het zat.

van zijn overlastpotentieel binnen het programma een industriële en commerciële strategie heeft gemaakt ten dienste van de promotie van zijn KF51 Panther .


LOGO-metaverdediging 70

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle Flash-artikelen, Analyses en Syntheses, zonder reclame , vanaf € 1,99.

Premium-abonnementen ook toegang tot artikelen ouder dan twee jaar in het archief, evenals geavanceerde onderzoekstools , en om twee persberichten of vacatures per maand gratis te publiceren in de Partners-sectie (+ Push sociale netwerken / applicatie).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelen