Tsjechië zal vanaf 24 35 F-39A’s bestellen ter vervanging van de JAS 2029 Gripen.

De Tsjechische regering maakte bekend dat zij de toekomstige bestelling voor 24 F-35A Lightning 2-vliegtuigen van het Amerikaanse Lockheed-Martin had gevalideerd, om vanaf het einde van het decennium de 12 JAS 39C Gripen en 2 JAS 39D in twee te vervangen. trainingsapparatuur in de versie met zitplaatsen, sinds 2005 gehuurd van Zweden.

Goede week voor Lockheed-Martin. Sterker nog, na Aankondiging van Boekarest over de aanstaande aanschaf van 48 F-35A's in twee batches in de komende jaren is het nu de beurt aan Praag om hetzelfde te doen.

24 Lockheed-Martin F-35A voor Tsjechië

Daartoe hebben de Tsjechische autoriteiten gevalideerd de volgende bestelling van 24 F-34A's ter vervanging van de 14 Gripen C/D die sinds 2005 van Zweden zijn gehuurd, evenals de 23 L-159 Anca lichte gevechtsvliegtuigen van de lokale vliegtuigfabrikant Aero Vodochody.

Volgens de verstrekte informatie zouden de nieuwe apparaten vanaf 2029 (of 2031, afhankelijk van de bronnen) geleverd moeten worden, voor een volledig operationele vloot. vanaf 2035.

Deze aanstaande order gaat vergezeld van een industriële overeenkomst die nog niet is uitgewerkt, maar die de Tsjechische luchtvaartindustrie in staat zal stellen zich aan te sluiten bij het F-35-ecosysteem.

Praag is van plan iets minder dan (106 miljard CZK) 5 miljard dollar te besteden aan de aanschaf van de apparaten en alle apparatuur die nodig is om ze te implementeren van het Amerikaanse FMS, dat een paar weken geleden een voorstel van 5,6 miljard dollar had gedaan op Tsjechisch verzoek. .

F-35A Lockheed-Martin
Tsjechië gaf de voorkeur aan de F-35A boven de Zweedse Gripen E ter vervanging van de Gripen C

Daarnaast de Tsjechische luchtmacht Vzdušné síly zal 1,9 miljard dollar (44 miljard CZK) besteden aan het inzetten en moderniseren van de infrastructuur die nodig is voor de implementatie van deze nieuwe gevechtsvloot.

De grote inspanning om de Tsjechische legers te moderniseren

Dit programma vertegenwoordigt 2,2% van het bbp van Tsjechië, of 1 jaar van de jaarlijkse begroting van de legers van het land, waarbij de defensie-inspanningen in 1 2% van het bbp zullen bereiken.

Bedenk dat het Tsjechische parlement in april 2023 een wet heeft aangenomen die eist dat de defensie-inspanningen van het land vanaf 2 boven de NAVO-drempel van 2024% worden gebracht, met name om de huidige moderniseringsprogramma's voor uitrusting te financieren.

Praag heeft de afgelopen jaren verschillende grote programma's ondernomen, met de overname van 62 Titus-pantservoertuigen en 52 CAESAR-artilleriesystemen met Frankrijk, 200 CV90 infanteriegevechtsvoertuigen ook naar Zweden 12 UH-1Y Venom- en AH-1Z Viper-helikopters met de Amerikaanse bel.

Meer recentelijk begon Tsjechië onderhandelingen met de Duitser Krauss-Maffei Wegmann de aanschaf van 70 tanks Leopard 2A8 ter vervanging van de 84 T-72M4 CZ die momenteel in dienst is.

De Praagse arbitrage ten gunste van de Amerikaanse jager is geenszins een verrassing. Inderdaad, al in juni 2022 maakte de Tsjechische regering haar voorkeur bekend voor de F-35A, beoordeeld als efficiënter en goedkoper dan de JAS 39 Gripen E aangeboden door de Zweedse Saab.

Leopard 2A6HU
Tsjechië wil 70 tanks aanschaffen Leopard 2A8 ter vervanging van de 84 T-72M4 CZ die momenteel in dienst zijn

Europese desinteresse in de Tsjechische vliegtuigbouwer Aero Vodochody


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 gevechtsluchtvaart | Trainings- en aanvalsvliegtuigen | Bouw van militaire vliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen