Zaterdag 2 maart 2024

Lockheed-Martin zal de A330 MRTT van Airbus in de Verenigde Staten niet langer ondersteunen

- Advertentie -

Het Amerikaanse Lockheed-Martin heeft zojuist aangekondigd dat het zich terugtrekt uit de KC-Y-competitie en bijgevolg zijn samenwerking met het Europese Airbus in de KC-Y-competitie beëindigt, omdat het zijn inspanningen en middelen concentreert op de KC-Z programma en het NGAS-programma.

Begin jaren 2000 lanceerde de Amerikaanse luchtmacht een grote wedstrijd om het vliegtuig in haar tankervliegtuigvloot te vervangen. Terwijl er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan slechts één vliegtuigfabrikant was die aan zijn behoeften kon voldoen, Boeing, besloot het Pentagon de concurrentie open te stellen voor buitenlandse, maar geallieerde vliegtuigfabrikanten.

- Advertentie -

Wat de Amerikaanse besluitvormers niet hadden gedacht, was dat het Europese EADS, voor de gelegenheid geassocieerd met Northrop Grumman, een vliegtuig zou kunnen aanbieden dat aanzienlijk beter was dan dat van Boeing.

De saga van het KC-X-programma van de Amerikaanse luchtmacht

Dit is hoe in 2008 de A330 MRTT, EADS werd uitgeroepen tot winnaar van de KC-X-wedstrijd, die de eerste 179 vliegtuigen omvatte van de ongeveer 450 tot 500 die de luchtmacht moet aanschaffen om haar vloot te moderniseren, waarbij de Boeing KC werd uitgesloten. -46A.

Hoewel de Europese vliegtuigfabrikant en zijn Amerikaanse industriële partner alle garanties hadden gegeven op het gebied van werkgelegenheid en lokale productie voor zijn vliegtuigen, veroorzaakte dit besluit een schokgolf van het Pentagon tot het Capitool en helemaal tot aan het Witte Huis. Er was feitelijk geen sprake van dat een Europese vliegtuigfabrikant het vlaggenschip van de Amerikaanse vliegtuigfabrikanten zou verdringen in een van zijn voorkeursgebieden, en al helemaal niet voor de USAF.

- Advertentie -
Boeing KC-46A KC-X-programma
De KC-46A van Boeing, winnaar van het KC-X-programma, ondervond talrijke ontwikkelingsproblemen

Het besluit werd daarom afgewezen en er werd een nieuwe wedstrijd bevolen, dit keer zonder de steun van Northrop Grumman voor de Europese vliegtuigfabrikant en zonder duidelijke voorkeur voor de KC-46A van Boeing.

Merk op dat er op zichzelf niets verrassends is aan het bevoordelen van uw eigen nationale productie, in plaats van aan een geïmporteerde oplossing. We kunnen ons dus in Frankrijk niet voorstellen dat de luchtmacht of de marine zouden besluiten zich tot de F-35A of de F-35C te wenden in plaats van tot de Rafale .

Parijs kent echter geen bevooroordeelde competities die in dit geval het beeld van een open procedure wekken en dus waarschijnlijk dezelfde methoden aan zijn partners zullen opleggen.

- Advertentie -

Hoe het ook zij, de uitvoering van het KC-x-programma was voor Boeing zeer moeizaam, aangezien de KC-46A veel moeilijkheden ondervond bij het behalen van de beloofde prestaties. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant moest meerdere keren zelfs kolossale verliezen opvangen om in de race te blijven.

Lockheed-Martin en Airbus vertrouwen op A330 MRTT-tankervliegtuigen voor het KC-Y-programma

Het KC-y-programma, het tweede deel na het KC-X-programma, waarbij 150 vliegtuigen betrokken waren, werd gelanceerd in 2021. Opnieuw wordt Boeing's KC-46A Pegasus geconfronteerd met de A330 MRTT van Airbus, vanwege de kans die verband houdt met Lockheed- Martin binnen het LMXT-programma .

Na de talrijke moeilijkheden waarmee het Boeing-vliegtuig als onderdeel van KC-X werd geconfronteerd, zag het er niet goed uit voor de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. Vooral omdat de Europese A330 MRTT tegelijkertijd zeer efficiënt bleek te zijn en zeer gewaardeerd werd door de ongeveer 14 luchtmachten die er gebruik van maakten.

LMXT Lockheed-Martin Airbus A330MRTT
Artist impression van de LMXT

Maar in maart 2023 was er een wending. De USAF kondigde aan dat het de KC-Y zou terugbrengen tot slechts 75 vliegtuigen , en dat zij, met dit in gedachten, de voorkeur gaf aan directe onderhandelingen met Boeing over een nieuwe order, in plaats van een zware, langdurige en dure concurrentie te moeten doorstaan.


LOGO-metaverdediging 70 Flash-verdediging | Duitsland | Tankervliegtuigen

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle artikelen zonder reclame , vanaf € 1,99.


- Advertentie -
Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelen