Zijn de Franse legers, door zich te richten op 2040, operationeel en technologisch op koers?

Hoewel veel factoren wijzen op een snelle toename van de internationale spanningen in de komende jaren, zijn de Franse legers verwikkeld in een moderniseringsdynamiek gericht op een deadline na 2040. We kunnen ons daarom afvragen wat de relevantie is van het operationele en technologische tempo dat begeleidt de Franse programmering met betrekking tot de evolutie van de internationale veiligheidssituatie.

« Hoe verder je in het verleden kunt kijken, hoe verder je in de toekomst kunt kijken.“. Deze vaak geciteerde zin van Winston Churchill vertegenwoordigt in feite slechts een herschrijving van de beroemde zin van Thucydides: “ De geschiedenis is slechts een voortdurende herstart".

Wanneer we deze stelregels op de huidige situatie toepassen, kunnen we niet anders dan de vele overeenkomsten opmerken die er bestaan ​​tussen de ontwikkeling van de spanningen op mondiale schaal vandaag de dag, en de internationale situatie die eind jaren negentig heerste.40, meer in het bijzonder na 29 augustus. In 1949 was de Sovjet-Unie toegetreden tot de club van nucleaire naties.

Naar een nieuwe cyclus van groeiende spanningen en conflicten tot 2035-2040?

Deze periode, die de Koude Oorlog werd genoemd, duurde van april 1949, met de oprichting van de NAVO en vervolgens het Warschaupact, tot de val van de Berlijnse Muur in november 1989. Ze werd gekenmerkt door een periode van toenemende spanningen van 1949 tot 1962, en de Cubaanse rakettencrisis, een periode van stabilisatie en zelfs vermindering van de spanningen tussen 1963 en 1982, daarna een nieuwe fase van spanning van 82 naar 85, met de Eurorakettencrisis, tegen de achtergrond van de economische ineenstorting van het Sovjetmodel.

Als we deze ontwikkeling zouden vertalen naar de huidige situatie, zou dit impliceren dat de wereld tussen 2022 en het Russische offensief tegen Oekraïne, en 2035, een stijgende lijn zou moeten volgen als het gaat om internationale spanningen, de risico's van oorlog en mondiale instabiliteit.

Abrams-X GDLS
Abrahams M1E3, OMFV, ZAL MAKEN, Sterrenbeeld, NGAD… Alle grote programma’s van de Amerikaanse legers wijzen op ingebruikname vóór 2030.

Het is precies op dit tijdschema dat de Amerikaanse legers al enkele jaren werken, in de veronderstelling dat er vanaf 2027 een conflict met China rond Taiwan zou kunnen ontstaan. Bovendien wijst alles erop dat, zonder dit publiekelijk aan te kondigen, het Pentagon nu van oordeel is dat deze confrontatie onveranderlijk is. , of in ieder geval voldoende waarschijnlijk om zich er actief op voor te bereiden.

In feite zou het vandaag de dag passend zijn als de Franse legers, en meer in het algemeen de Europese legers, zich ook zouden ontwikkelen, om te reageren op de waarschijnlijke ontwikkeling van de spanningen in deze historische dynamiek, die kan worden vergeleken met ‘een zekere, werk van dokter Philippe Fabry genoemd Historionomie.

Hoewel er geen statistische en uitputtende analyse bestaat, is deze aanpak sinds het begin van de jaren 2010 verrassend goed in staat gebleken om te anticiperen op de huidige spanningen, lang voordat het duidelijke begin van verslechtering zich voordeed in Rusland, China of Turkije.

Het operationele en technologische tempo van de Franse legers wijst verder dan 2040

Alles wijst er echter op dat de Franse legers vandaag de dag een doelstelling nastreven die gericht is op een operationeel hoogtepunt na 2040, dat wil zeggen ver voorbij de cyclus van toenemende spanningen in de ontwikkeling, die zou moeten voortduren tot 2035, misschien iets daarna, als we houden vast aan het idee van een historische cyclus.

Concreet lijkt het er vandaag de dag op dat de Franse legers ermee instemmen hun reactievermogen op de korte of middellange termijn te verwaarlozen, om een ​​optimale effectiviteit op de lange termijn, dat wil zeggen na 2040, te garanderen.

Het voorbeeld van de EMBT-tank van de tussengeneratie voor het leger

Een concreet voorbeeld van deze veronderstelde strategie werd medio oktober gegeven ter gelegenheid vaneen reactie van het Ministerie van Defensie op een schriftelijke vraag van Kamerlid Philippe Gosselin. Hij ondervroeg het ministerie over de mogelijkheid voor het leger om zich tot het KNDS E-MBT-model te wenden als een tussentijdse oplossing voor zware rupsbanden, in afwachting van de komst van de MGCS, na 2040. onderwerp meerdere keren in onze kolommen staan.

e-mbt-tank

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Militaire planning en plannen | Defensieanalyse | MBT-gevechtstanks

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

  1. We zullen onze potentiële tegenstanders moeten vragen hun ambities uit te stellen gedurende de tijd die nodig is om onze belangrijkste verdedigingswerken op orde te krijgen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de vijfde colonne van onze kansen voor Frankrijk ongeduldig en ongeduldig begint te worden om de ‘mishandeling’ te wreken die hun overgrootouders gedurende de 20e eeuw hebben ondergaan!

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen