Kan de opvolger van de PHA Mistral de afwezigheid van een tweede Frans vliegdekschip in 2040 compenseren?

Met een lengte van 199 meter en een meterbreedte (grootste breedte) van 32 meter zijn de PHA Mistral de meest imposante gevechtsschepen van de Franse marine, met uitzondering van het nucleaire vliegdekschip Charles de Gaulle. Als de vervanging van laatstgenoemde door de PANG al in gang is gezet, is de opvolger van de drie Mistrals, die tussen 2005 en 2012 in dienst kwamen, nog niet begonnen.

De recente technologische en capaciteitsontwikkelingen maken het echter mogelijk om te bedenken dat het ontwerp van schepen veel verder gaat dan de huidige missie van de PHA's, met name om het mogelijk te maken de handicaps te overwinnen die worden veroorzaakt door het enige Franse vliegdekschip, terwijl de beperkingen die de PHA's met zich meebrengen aanzienlijk worden verminderd. een tweede vliegdekschip zou de Franse marine opleggen.

De PHA Mistral, deze dubbels van de PAN Charles de Gaulle voor de Franse Marine

Sinds hun aankomst bij de Nationale Marine, de Mistral PHA's hebben herhaaldelijk als operationele back-up opgetreden naar het vliegdekschip Charles de Gaulle, toen het niet beschikbaar was.

Of het nu voor de kust van Libië in 2011 was, of de Gazelle- en Tiger-helikopters van de ALAT, ingezet aan boord van de BPC Tonnerre (Projection and Command Building, voormalige naam van de PHA), voerden tijdens Operatie Harmattan talloze nachtelijke aanvallen uit op de Libische reguliere troepen. , of tijdens de inzet van Tonnerre opnieuw in het oostelijke Middellandse Zeegebied in 2020 Om de Turkse aspiraties in bedwang te houden, namen de Mistrals, terwijl de Charles de Gaulle zich in IPER bevond, regelmatig het roer over van het enige Franse nucleaire vliegdekschip.

PHA Mistral FREMM
Bij talloze gelegenheden zette Frankrijk een schip van de Mistral-klasse in om de onbeschikbaarheid van zijn enige vliegdekschip, de Charles de Gaulle, te compenseren.

Uiteraard verschillen de operationele mogelijkheden van de Mistral aanzienlijk van die van het vliegdekschip. Het schip beschikt dus niet over een vliegtuig met vaste vleugels en is momenteel beperkt tot de inzet van helikopters en drones.

Als gevolg hiervan is het land niet in staat een gevechtspatrouille in te zetten om de superioriteit in de lucht rond zijn marinegroep te verzekeren, noch om zware aanvallen uit te voeren op de tegenstander, vooral in de diepte.

Bovendien was het niet ontworpen om rechtstreeks in de gevechtszone te opereren, zoals blijkt uit de zwakke zelfverdedigingscapaciteiten die beperkt waren tot CIWS SIMBAD-systemen bewapend met Mistral-raketten.

Aan de andere kant opereert het vanwege zijn afmetingen, zijn bemanning en zijn commandovoering meestal als vlaggenschip van de Franse of internationale vloot, de beroemde Capital Ships.

Terwijl de Charles de Gaulle in 2001 in dienst kwam en in 2038 vervangen moet worden door de PANG, kwam de Mistral, hoofd van de serie van de gelijknamige klasse, in 2005 in dienst. Vanaf dat moment zal hij ook rond de jaarwisseling vervangen moeten worden. 2040.

Drone-carrier, licht vliegdekschip… Welke alternatieven voor de opvolger van de Mistrals?

Momenteel is er nog niet begonnen met het ontwerpen van de opvolger van de Mistral-klasse. Maar veel belangrijker dan de Charles de Gaulle en zijn opvolger, de PANG, is de technologische en leerstellige evolutie rond grote amfibische aanvalsschepen aanzienlijk belangrijker dan die van vliegdekschepen.

Zo leidde de snelle vooruitgang op het gebied van drones tot een nieuw concept van het schip, de drone-carrier. Of het nu wel of niet gepaard gaat met amfibische capaciteiten, de drone-carrier maakt gebruik van gevechtsdrones met vaste vleugels, die in staat zijn bepaalde missies uit te voeren die de jacht aan boord vervangen.

TDG Anadolu, Ivan Rogoff, Type 76: Het concept van gevechtsdronedragers wordt over de hele wereld populairder

Verschillende landen zijn al in deze richting gegaan. Dit is het geval in Turkije met de TCG Anadolu. Aanvankelijk bedoeld om Amerikaanse F-35B's te besturen, werd het vlaggenschip van de Turkse vloot, dat in april 2023 in dienst kwam, getransformeerd om drones met vaste vleugels te huisvesten en in te zetten toen Washington Ankara uit het JSF-programma schrapte.

Baykar Kizielma
Om de TGD Anadolu te bewapenen heeft het Turkse Baykar de transsone gevechtsdrone Kizielma ontwikkeld

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 vliegdekschip | Defensie Nieuws | Amfibische aanval

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

1 REACTIE

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen