Is er in het Midden-Oosten een gefabriceerde Thucydides-val aan het werk tegen de Verenigde Staten?

Neemt Teheran, door de Amerikaanse strijdkrachten ertoe aan te zetten in het Midden-Oosten te reageren, deel aan een Thucydides-valstrik die samen met Moskou, Peking en misschien anderen is vervaardigd, om de Amerikaanse terugtrekking en de ineenstorting van het Westerse blok uit te lokken?

Sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober hadden Iraanse strijdkrachten, zoals de Revolutionaire Garde, of gelieerd aan de Iraanse macht, zoals de Houthi-rebellen in Jemen, verschillende aanvallen of pogingen daartoe ondernomen tegen Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.

Vanaf 17 oktober lieten de negentien geregistreerde aanvallen tegen de Amerikaanse strijdkrachten daar ongeveer twintig gewonden achter, voornamelijk als gevolg van hersenschuddingen die verband hielden met de schokgolven van de ontploffing van raketten en raketten.

De onvermijdelijke Amerikaanse reactie op Iraanse troepen in het Midden-Oosten

Hoewel tot nu toe werd geprobeerd een relatief afstandelijke houding aan te nemen tegenover het Israëlische offensief tegen Hamas, hebben deze aanvallen uiteindelijk het geduld van het Pentagon, net als dat van president Biden, op de proef gesteld.

Het was in feite op zijn bevel dat twee Amerikaanse bommenwerpers op 27 oktober om 4 uur 's ochtends aanvielen. twee locaties die worden gebruikt door de revolutionaire garde in Syrië, evenals hun aangesloten groepen, en vernietigde ze.

USS Eisenhower
Het nucleaire vliegdekschip USS Eisenhower en zijn marinegroep zullen binnen een paar dagen voor de kust van Israël aankomen.

Deze Amerikaanse reactie zou het begin kunnen markeren van een grotere inzet van de Verenigde Staten in de regio, in het bijzonder tegen Iran, dat tegelijkertijd warm en koud blijft waaien.

Het is echter meer dan waarschijnlijk dat dit het doel was dat Teheran nastreefde, door de provocaties tegen Amerikaanse bases te vergroten, zodat de Amerikaanse uitvoerende macht weinig andere keus had dan wraak te nemen.

Waarom dringt Teheran er bij de Verenigde Staten op aan militair bij het conflict betrokken te raken?

Recente reacties van traditionele bondgenoten in de regio van de Verenigde Staten, of het nu de Golfmonarchieën, Egypte of Turkije zijn, tonen een meer dan voelbare spanning binnen de publieke opinie, vooral reactief met betrekking tot de Israëlische reacties op Gaza.

Maar als de wreedheid van de Hamas-aanval van 7 oktober duidelijk bedoeld was om een ​​verscherpte en dus gewelddadige reactie van Jeruzalem tegen Gaza en wellicht Libanon uit te lokken, en zo de brand van de regio uit te lokken, zou de wens om de Verenigde Staten erbij te betrekken, aan de andere kant lijkt te reageren op een heel andere agenda.

De betrokkenheid van Amerikaanse strijdkrachten bij dit conflict zou dus zeker niet ten goede komen aan Hamas zelf, noch aan de Palestijnse zaak. Integendeel, het zou kunnen leiden tot een zekere breuk tussen Washington en zijn regionale bondgenoten, vooral omdat de betrekkingen met Riyad, Abu Dhabi, Ankara en Caïro verre van hartelijk zijn.

IDF merkava gaza Militaire allianties | Meest gelezen artikelen | Gevechtsvliegtuigen
De wreedheid die Hamas toonde tijdens de aanval van 7 oktober was zeker bedoeld om een ​​krachtige reactie van de IDF tegen Gaza uit te lokken.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Militaire allianties | Meest gelezen artikelen | Gevechtsvliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen