Het eerste Leonidas-microgolfkanon dat door Epirus aan het Amerikaanse leger werd geleverd

Het Amerikaanse leger heeft bezit genomen van de eerste van twaalf prototypes van het Leonidas-microgolfkanon, ontworpen door het bedrijf Epirus, en winnaar van de competitie voor het IFPC-HPM-programma. In de komende maanden zullen Amerikaanse wanten met de systemen kunnen experimenteren, om de procedures en doctrines voor te bereiden voor het gebruik van dit systeem dat is ontworpen om zwermen drones te elimineren.

Van de vele lessen die uit de oorlog in Oekraïne zijn voortgekomen, zijn de overheersende rol van drones en de dreiging die ze vertegenwoordigen zeker de meest beslissende als voorbode van de aard van de militaire gevechten in de komende jaren.

De alomtegenwoordige dronedreiging in Oekraïne

Van de kleine commerciële drone die bedoeld is om vijandelijke posities te lokaliseren en artillerievuur aan te passen, tot supersonische langeafstandsdrones die Russische militaire vliegvelden tot aan Engels hebben getroffen, inclusief op de loer liggende munitie en drones Geranium langeafstandsaanval, ze grijpen nu op alle niveaus in. van betrokkenheid, van infanteriegevechten tot strategische afstandsaanvallen.

Bovendien hebben ze nu geïnvesteerd in alle conflictgebieden, tot ver buiten het Oekraïense luchtruim alleen, met drones aan de oppervlakte en onderzeeërs die worden gebruikt om Russische schepen en infrastructuur op de Krim aan te vallen, en drones te landen. , trajecten.

Oekraïense drone-aanval op de marine Laserwapens en gerichte energie | Russisch-Oekraïense conflict | Luchtafweer verdediging
Oekraïense marinedrones slaagden erin de machtige Zwarte Zeevloot van Rusland uit Sebastopol en naar Russische havens te duwen.

Deze alomtegenwoordige drones lieten admiraal Ben Key, de First Sea Lord van de Britse Admiraliteit, een paar weken geleden zeggen: dat er vandaag een Dreadnought Moment aan het ontstaan ​​was gekoppeld aan de komst van drones in de lucht, op zee en onderzeeërs, namelijk een grote omwenteling, gekoppeld aan de komst van een technologie die alle tot dan toe gebruikte technologieën en doctrines vastlegde.

De voorspelling van admiraal Key is des te relevanter omdat de drones die vandaag in Oekraïne worden gebruikt slechts het begin zijn van wat ze de komende jaren zullen zijn, of het nu gaat om capaciteit, prestaties en vooral qua aantal.

De komende revolutie van dronezwermen

Tot op heden hebben alle drones die door het Russische of Oekraïense leger worden gebruikt een controleoperator nodig om hen in staat te stellen hun gedrag aan hun omgeving aan te passen, of ze volgen een voorgeprogrammeerd vlucht- of navigatieplan, zoals een raket.

Deze technologische beperkingen maken drones zeer gevoelig voor storing, hetzij doordat ze het contact met de besturingsoperator of met navigatiesatellieten verliezen. Bovendien hebben ze meestal één operator per apparaat nodig, waardoor waardevolle hulpbronnen worden verbruikt in tijden van oorlog. Ten slotte kunnen ze niet op gecoördineerde wijze optreden, ook al kunnen ze wel gelijktijdig worden ingezet.

drone-zwerm
Dronezwermen hebben het potentieel om militaire acties de komende jaren diepgaand te ontwrichten.

Dit is het verschil tussen een groep drones, dat wil zeggen meerdere drones die tegelijkertijd, maar individueel optreden, en een zwerm drones, waarbij de actie van elke drone door de groep wordt bepaald.

In feite zal de komst van zwermen drones een grote sprong in capaciteit en technologie betekenen, die gemakkelijk kan worden omschreven als een Dreadnought Moment, omdat ze in staat zullen zijn om de meeste van de tot nu toe bestaande verdedigingssystemen te overwinnen. , dankzij een grotere autonomie van actie, communicatie die beter bestand is tegen storingen, en vooral door het aantal dat de systemen verzadigt.

Het IFPC-HPM-programma van het Amerikaanse leger en het Leonidas-microgolfkanon van het bedrijf Epirus

Om te reageren op deze revolutie die in wording is, worden verschillende wegen bestudeerd door de grote legers van de wereld. In de Verenigde Staten wordt deze dreiging aangepakt door het Indirect Fire Protection Capability- of IFPC-programma, dat tot doel heeft een meerlaagse en multivectorverdediging te ontwerpen die in staat is vliegtuigen, raketten, granaten en drones tegen te gaan.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 laserwapens en gerichte energie | Russisch-Oekraïense conflict | Luchtafweer verdediging

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen