Nederlandse F-35A's binnenkort klaar voor NAVO-nucleaire missie

Johan van Deventer, hoofd van het Dutch Air Combat Command, zei via tweet dat de Nederlandse F-35A's van de Koninklijke Luchtmacht, oftewel KLu, een initiële certificering hadden ontvangen om nucleaire afschrikkings- en aanvalsmissies uit te voeren onder de verantwoordelijkheid van de NAVO, een rol die zij zouden moeten vervullen. neem aan vanaf begin volgend jaar.

Sinds de jaren zestig nemen de Nederlandse luchtmachten deel aan de nucleaire afschrikkingsmissie in het kader van de NAVO. Hiervoor zijn bepaalde vliegtuigen van de Nederlandse luchtmacht, tegenwoordig F-60's, getransformeerd, hun bemanningen getraind en de infrastructuur aangepast om een ​​B16-Mod61 of Mod3 zwaartekracht-atoombom te vervoeren die is opgeslagen op de vliegbasis Volkel.

De gedeelde afschrikking van de NAVO

Deze kernbommen worden gecontroleerd en geïmplementeerd door de Verenigde Staten, die als enige de macht hebben om ze te bewapenen (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht in verband met de term ‘dubbele sleutel’ die soms wordt gebruikt). De landen die deze bommen herbergen hebben daarentegen de recht om bezwaar te maken tegen het gebruik van hun luchtbases en, indien van toepassing, hun vliegtuigen voor deze missie, onder NAVO-commando.

Vandaag nemen vier andere Europese landen deel aan deze gedeelde afschrikkingsmissie van de NAVO: Duitsland op de vliegbasis Buchel met Tornado PA-200’s, België op de vliegbasis Klein Brogel met F-16’s, de Belgen en Italië op de vliegbases Aviano en Ghedi, die respectievelijk gastheer zijn voor Amerikaanse F-16's en Italiaanse Tornado PA-200's, evenals Nederland, vanaf vliegbasis Volkel, met F-16 Dutch.

Een vijfde NAVO-lid neemt deel aan de missie, in dit geval Turkije met ongeveer twintig B61-atoombommen opgeslagen op de vliegbasis Incirlik, maar de Turkse F-16’s en hun bemanningen zijn niet gekwalificeerd voor het transport van kernwapens, waardoor alleen de Amerikaanse F-15’s overblijven. 16 en F-XNUMX om deze missie uit te voeren.

De transformatie naar het F-35A- en B61 Mod12-paar

Halverwege de jaren 2000 beloofde de Amerikaanse luchtmacht een nieuwe versie van haar zwaartekrachtwapen B61 te ontwikkelen, als reactie op de technologische ontwikkelingen maar ook op de behoeften aan dit type wapen.

De B61 Mod12-atoombom is dus compacter, met een massa van 375 kg, minder krachtig met een nominaal vermogen van 50 kt, en nauwkeuriger, dankzij geavanceerde traagheidsgeleiding, dan de modellen 3 of 4 die hij vervangt. Het wordt geproduceerd sinds november 2021 en moet de Amerikaanse F-15E, B-2 en B-21 Raider uitrusten, evenals de Amerikaanse en geallieerde F-35A.

F/A 18 E Super Hornet
Geconfronteerd met de Amerikaanse weigering om de Eurofighters uit te rusten Typhoon van de B61 Mod12-atoombom had Berlijn aanvankelijk overwogen de Boeing F/A 18 E/F Super Hornets over te nemen om de gedeelde afschrikkingsmissie van de NAVO te verzekeren. Washington weigerde opnieuw dit vliegtuig te kwalificeren voor de B61 Mod 12, waardoor Berlijn zich moest wenden tot de F-35A.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 afschrikkingskrachten | Defensie Nieuws | Militaire allianties

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen