Vliegdekschepen, onderzeeërs, Eurofighter Typhoon : Spanje wil zich opdringen in Türkiye

De Turkse minister van Defensie Yasar Gular bevestigde dat Ankara in onderhandeling was met Madrid en Londen over de aanschaf van ongeveer veertig Eurofighter-jagers. Typhoon, om de luchtmacht van het land te moderniseren.

Deze aankondiging komt nadat andere onderhandelingen met Madrid, over de bouw van een zusterschip van de helikoptercarrier TCG Anadolu, en technologieoverdrachten op het gebied van AIP-voortstuwing voor onderzeeërs de afgelopen weken aan het licht kwamen.

Hoe zit het met deze aankondigingen, en wat zouden de industriële, militaire en politieke gevolgen zijn als ze zouden worden bevestigd?

Als Spanje, met een defensie-inspanning van slechts 1,3% van zijn bbp, verre van de meest ambitieuze bondgenoot binnen de NAVO is. Het is daarentegen niet het geval is voor zijn defensie-industrie.

Het lijkt er dus op dat Madrid het derde meest geïnvesteerde land is in programma’s van het Europees Defensiefonds, waarbij Spanje deelneemt aan 74 onderzoeksprojecten en meer dan 300 miljoen euro investeert door Madrid, na Italië met 320 miljoen euro en Frankrijk aan de leiding met 360 miljoen euro. €.

Navantia Flight III-vernietiger
Navantia heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd op het gebied van commerciële en industriële efficiëntie op de markt voor oppervlaktestrijders, en heeft talloze exportsuccessen geboekt.

Bovenal hebben de Spaanse defensie-industriëlen de afgelopen jaren, zeer gesteund door de autoriteiten van het land en de levendige minister van Defensie Margarita Robles, uitzonderlijke kwaliteiten getoond om hun vaardigheden te vergroten en beslissende markten te claimen, zowel op het gebied van gepantserde voertuigen als gevechtsschepen. of zelfs op het gebied van militaire luchtvaart en boordelektronica.

Om dergelijke ambities te ondersteunen, met zo’n beperkt defensiebudget, is het duidelijk dat de grote Spaanse defensiefabrikanten sterk afhankelijk zijn van hun succes op de exportmarkten. Tot nu toe is de weddenschap voor Madrid een winnende weddenschap geweest, vooral gezien de talrijke successen van Navantia op het gebied van gevechtsschepen.

Hoewel de internationale markt voor defensiematerieel de neiging heeft om krapper te worden, met de komst van nieuwe spelers die zeer gesteund worden door hun staten, zoals Zuid-Korea en Turkije, zal de nog steeds hevige concurrentie van traditionele spelers en de grote mogendheden die steeds meer geïnvesteerd worden in het uitbreiden van hun reikwijdte invloed, moet Madrid zijn agressiviteit verdubbelen om zijn defensie-industrie op het lege spoor te houden.

Het is in deze context dat verschillende opeenvolgende aankondigingen en indiscreties de afgelopen weken een toenadering tonen tussen de Spaanse defensie-industrie en Turkije, voor verschillende grootschalige programma's.

Een tweede vliegdekschip van de Anadolu-klasse, de TCG Trakya

De industriële samenwerking op defensiegebied tussen Madrid en Istanbul is strikt genomen niet nieuw. Zo is het nieuwe vliegdekschip van de Turkse marine, deDe TCG Anadolu kwam in april 2023 in dienst, en tegenwoordig een marilschip van de Turkse vloot, is afgeleid van de Juan Carlos I-klasse vliegdekschepen ontworpen door Navantia.

LHD Anadolu-klasse helikopterdrager
De TCG Trakya zal, net als de TCG Anadolu, gevechtsdrones gebruiken zoals helikopters

De Anadolu werd beroofd van de F-35B nadat hij onder Amerikaanse sancties was geplaatst na de aanschaf van een Russische S-400 luchtverdedigingsbatterij en is geëvolueerd om nu te dienen als een aanvalshelikopterdrager, met de komende capaciteit om gevechtsdrones te implementeren, zoals de TB3 MALE-drone aan boord en de hoge subsonische drone Kizilma.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Wapenexport | Luchtonafhankelijke voortstuwing AIP | Defensie Analyse

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen