MAWS: waarom brengt de Duitse order voor 8 P-8A Poseidon Frankrijk in verlegenheid?

Zonder dat de toekomst van het Frans-Duitse MAWS-programma officieel in twijfel werd getrokken door de Duitse autoriteiten, bevestigde de begrotingscommissie van de Bondsdag de aanschaf van acht Amerikaanse P-8A Pegasus maritieme patrouillevliegtuigen ter vervanging van de P-8C Duitse Orions.

Door dit te doen legt Berlin de verantwoordelijkheid voor het stopzetten of voortzetten van het Europese programma voor maritieme patrouillevliegtuigen volledig bij zijn Franse partner, terwijl het zichzelf in een sterke positie plaatst bij mogelijke toekomstige industriële onderhandelingen.

In mei 2021 maakte Berlijn bekend de aanstaande aanschaf van vijf Boeing P-5A Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen om een ​​deel van zijn P-3C Orion in het canonieke tijdperk te vervangen. Voor veel waarnemers betekende dit besluit het einde van het Maritime Air Warfare System- of MAWS-programma, dat in 2017 gezamenlijk door Frankrijk en Duitsland werd gelanceerd ter vervanging van de Atlantique 2 van de Franse marine en de P-3C van de Franse marine. , tegen 2035.

Op weg naar een stopzetting van het MAWS-programma door Duitsland met de overname van de Amerikaanse P-8A Poseidon

Deze overtuiging werd versterkt toen, een paar maanden later, na de aankondiging van de oprichting van het speciale fonds van 100 miljard euro, bedoeld om de transformatie van de Bundeswehr na de Russische aanval op Oekraïne te financieren, verschillende verklaringen van Duitse functionarissen suggereerden dat een tweede order voor zes extra vliegtuigen werd overwogen.

P3C Orion Luftwaffe
De Duitse Orions zullen in 2028 de actieve dienst moeten verlaten

Voor de Luftwaffe was dit bedoeld om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften op het gebied van maritiem toezicht vanuit de lucht en maritieme patrouilles van de NAVO, om de Russische Noordelijke en Baltische vloten, en vooral hun grote vloot van onderzeeërs, onder controle te bewaken in de Oostzee, het Noorden Zee en in de Noord-Atlantische Oceaan.

In deze context leek het erop dat het MAWS-programma, dat al enkele jaren in een semi-vegetatieve staat verkeerde, gedoemd was. Bovendien begon Frankrijk, geconfronteerd met dit risico, studies met als doel selecteer het vliegtuig dat zijn Atlantic 2 na 2030 kan vervangen. Het proces wordt ook beschreven in het kader van de Militaire Programmeringswet 2024-2030 die onlangs door het Franse parlement is aangenomen.

Aan Duitse zijde werd het stopzetten van MAWS echter nooit officieel vermeld. Integendeel, in oktober 2022 drong Berlijn heel officieel aan op het feit dat de binnenkort aan te schaffen P-8A Poseidon op zijn beurt slechts tussenoplossingen waren om de oudste P-3C’s te vervangen. En om hieraan toe te voegen dat, na de Franse studies om de vervanger van de Atlantic 2 te selecteren, de toekomst van het MAWS-programma lag vanaf dat moment in handen van Parijs.

8 P-8A Poseidon voor € 2,8 miljard ter vervanging van de P-3C Orion van de Luftwaffe tegen 2026

We zien nu wat duidelijker de ambities van Berlijn op dit gebied. Inderdaad, de Begrotingscommissie van de Bondsdag gaf toestemming voor de verhoging van het budget voor de aanschaf van Duitse P-8A's, gaande van € 1,1 miljard naar € 2,8 miljard, met als doel acht apparaten aan te schaffen, drie meer dan de vijf aanvankelijk aangekondigd, en niet zes zoals vermeld in maart 8, evenals een complete simulator om de bemanningen te trainen.

P-8A Poseidon Boeing Royal Air Force
De Boeing P-8A werd gekozen door 8 luchtmachten over de hele wereld, waaronder 4 van de NAVO (Duitsland, Verenigde Staten, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk)

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Maritieme patrouilleluchtvaart | Defensie Nieuws | Duitsland

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

2 Reacties

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen