Maandag 4 maart 2024

Corvette, onderzeeër, vliegdekschip: heeft de Chinese scheepsbouw het Westen in 2023 ingehaald?

- Advertentie -

Recente foto's, onthuld op Chinese sociale netwerken, tonen de aanzienlijke technologische vooruitgang in de Chinese scheepsbouw van de afgelopen jaren, tot op het punt dat er nu wordt geflirt met de meest geavanceerde westerse schepen. Van het Fujian-vliegdekschip tot de nieuwe Type 039C-onderzeeër: wat vertellen deze nieuwe Chinese schepen ons over het technologische niveau dat Peking de afgelopen jaren heeft bereikt?

Aan het begin van de jaren negentig bleef de Chinese militaire scheepsbouw ver achter bij zijn westerse en Sovjet-Russische tegenhangers. Zo hadden de Jianghu-V-fregatten van het type 053H1G, die tussen 1993 en 1995 in dienst kwamen, slechts 8 YJ-8 anti-scheepsraketten aan boord, een illegale kopie van de Franse MM-38 Exocet, marine-artillerie en anti-raketwerpers. , een wapen dat werd aangetroffen op westerse eenheden uit de jaren ’60 of ’70.

- Advertentie -

De Chinese scheepsbouw heeft de afgelopen dertig jaar dertig jaar technologische vertraging goedgemaakt

In feite was de algemeen wijdverbreide perceptie van de Chinese zeemacht lange tijd verre van vleiend, vooral in het Westen. Overtuigd van hun technologische superioriteit en van hun vooruitgang op dit gebied in vergelijking met de Chinese productie, reageerden Amerikaanse en Europese industriëlen en militairen grotendeels traag op de machtstoename en de snelle technologische vooruitgang van de Chinese scheepswerven, en daarmee ook zeestrijdkrachten van het Volksbevrijdingsleger.

Type 053H3jiangwei II
Chinese fregatten uit de jaren tachtig, zoals deze Type 053H3 jiangwei II, vertoonden uitrusting en technologische capaciteiten die vergelijkbaar waren met die van westerse schepen uit de jaren zestig.

In amper 30 jaar tijd hebben ze niet alleen de 25 tot 30 jaar technologische vertraging goedgemaakt die ze hadden ten opzichte van de westerse marines en scheepswerven, maar ze zijn nu ook in staat uitrusting te ontwikkelen en in gebruik te nemen die even efficiënt is als de westerse marines en scheepswerven. de meest recente en geavanceerde producties van de westerse wereld.

Verschillende recente waarnemingen bevestigen dus op zijn zachtst gezegd deze zorgwekkende bewering, terwijl Chinese scheepswerven, afgezien van de voor de hand liggende technologische vooruitgang, ook kunnen bogen op onvergelijkbaar hogere productiecijfers dan die van westerse scheepswerven.

- Advertentie -

Het Fujian-vliegdekschip, het grootste en krachtigste niet-Amerikaanse vliegdekschip ter wereld

De eerste demonstratie van dit Chinese technologische meesterschap kwam van het nieuwe vliegdekschip Type 003 Fujian , een schip met een gewicht van meer dan 80.000 ton, uitgerust met elektromagnetische katapulten en een krachtig verdedigings- en commandosysteem, waardoor het het krachtigste moderne vliegdekschip is, na de Amerikaanse supervliegdekschepen van de Nimitz- en Ford-klassen.

Tegelijkertijd liet de Chinese marine de eerste drie aanvalshelikopterdragers van de Type 075-klasse nemen, de tegenhangers van de nieuwe Amerikaanse LHD van de Amerikaanse marine. Ze zijn 237 meter lang en hebben een tonnage van 40.000 ton en zijn ontworpen om 800 Chinese mariniers en hun 60 voertuigen te landen met behulp van drie hovercrafts en ongeveer dertig helikopters, waardoor Peking over lange afstanden beschikt over krachtprojectiemogelijkheden die tot nu toe alleen in handen waren van de Amerikaanse marine .

Linksgestuurd Type 075 Chinees
De Type 075 LHD's van de Chinese marine komen qua grootte en prestaties zeer dicht in de buurt van de Wasp- en Amerika-klasse LHD's van de Amerikaanse marine.

LOGO meta-defensie 70 Militaire marineconstructies | Defensieanalyse | Aanvalsvloot

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees

- Advertentie -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle artikelen zonder reclame , vanaf € 1,99.


- Advertentie -

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelenGRATIS
metaverdediging
ZIEN