VL MICA NG: Het Roemeense contract van € 2 miljard dat door MBDA France in beslag zal worden genomen

Raketfabrikant MBDA heeft aangekondigd dat het zijn nieuwe korteafstandsluchtafweersysteem VL MICA NG zal aanbieden, als onderdeel van de competitie voor de modernisering van de Roemeense luchtverdediging. Zelfs als dit contract, ter waarde van 2 miljard euro, de ambities van verschillende andere westerse fabrikanten zal aanscherpen, heeft MBDA Frankrijk een unieke kans om zijn nieuwe systeem in een groot NAVO-leger te plaatsen, nadat ze de VL MICA twintig jaar lang hebben gemeden, ondanks zijn prestatie.

Sinds het begin van het Russische offensief tegen Oekraïne hebben veel landen, vooral in Europa, hun luchtafweergeschut moeten moderniseren, of het nu gaat om de verdediging van hun landinfrastructuur of hun marine-eenheden.

De Europese markt voor luchtverdediging op land

Ondanks een uitgebreid en efficiënt aanbod heeft de Europese rakettenmaker MBDA zich nog lang niet onderscheiden in de meerderheid op het oude continent. Op het gebied van de langeafstandsverdediging is het dus de Amerikaanse MIM-104 Patriot die zich grotendeels heeft gevestigd, met 7 Europese operators (+1 binnenkort, Zwitserland), ver vóór de Franse SAMP/T Mamba -Italiaans, alleen in dienst binnen de strijdkrachten van deze twee landen.

VL MICA MBDA
Ondanks zijn kwaliteiten heeft de VL MICA in landversie tot nu toe geen koper in Europa gevonden.

In het tussensegment zijn het de Amerikaans-Noorse NASAMS en de Duitse IRIS-T SLM die het leeuwendeel op het oude continent hebben veroverd, met respectievelijk 6 operatoren en zeven operatoren. De Land Ceptor van MBDA UK, gebaseerd op de CAMM-raket, werd gekozen in Italië en vooral in Polen een contract ter waarde van ruim € 2 miljard voor 22 PILICA+-batterijen die ter plaatse worden geassembleerd.

Israëlische systemen hebben ook bepaalde successen geboekt, met het supercontract ter waarde van 5 miljard euro voor de Arrow 3 anti-ballistische systemen die aan Duitsland zullen worden geleverd, maar ook met de selectie van het David Sling-systeem voor de middellange afstand door Finland, en de kortetermijn- bereik SPYDER-systeem van Tsjechië.

Op het gebied van luchtafweerraketten voor de zeer korte afstand is het de Amerikaanse FIM-92 Stinger die met 12 operators in Europa opvalt. Hij wordt op de voet gevolgd door de Mistral van MBDA Frankrijk, met 9 operators, ver vóór de Zweedse RBS 70 (5 operators), de Britse Starsteak en de Poolse Grom die achteraan staan ​​met elk één operator.

De Franse VL MICA werd tot nu toe door de Europese legers gemeden

Aan de andere kant wordt het VL MICA-systeem van het Franse MBDA, net als de Frans-Italiaanse systemen die rond de Aster-raket zijn ontworpen, tot nu toe door de Europese legers gemeden. Net als de NASAMS die AMRAAM lucht-luchtraketten gebruikt, de IRIS-T SLM uitgerust met IRIS-T lucht-luchtraketten, de Britse Land Ceptor met de CAMM-raket en de SPYDER en zijn Python 5 lucht-luchtraketten. raketten en Derby is de VL Mica gebaseerd op de lucht-luchtraket MICA voor de korte en middellange afstand, die met name vliegtuigen uitrust Rafale en Mirage 2000-5 en -9.

NASAMS Kongsberg
De NASAMS van het Noorse Kongsberg en het Amerikaanse Raytheon werd gekozen door 6 strijdkrachten in Europa.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense Logo 93x93 2 Luchtafweerverdediging | Defensie Nieuws | Defensiecontracten en aanbestedingen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen