Maandag 4 maart 2024

Iran bevestigt bestelling voor Su-35’s en Mi-28’s uit Rusland… opnieuw…

- Advertentie -

Het Iraanse persbureau Tasnim meldde dat Teheran en Moskou de onderhandelingen hebben afgerond over de aanschaf van Su-35's, Mi-28's en Yak-130's om de Iraanse luchtmacht te moderniseren. Als de informatie bewezen zou worden, zou dit kunnen leiden tot een diepgaande verandering in het regionale machtsevenwicht.

Sinds het begin van het conflict in Oekraïne hebben verschillende landen, die uit de wereldnaties zijn verbannen, de kans aangegrepen om te proberen te ontssnppen aan hun mondiale zwarte lijst. Dit is het geval voor Noord-Korea, dat onlangs een miljoen artilleriegranaten van 152 mm aan de Russische legers heeft geleverd.

- Advertentie -

Dit geldt ook voor Iran, dat sinds het begin van het conflict aanzienlijk dichter bij Moskou is gekomen, zowel vanuit diplomatiek en commercieel oogpunt, maar ook op het gebied van bewapening. Zo spelen de door Iran gemaakte Shahed 136-drones voor zeer lange afstandsaanvallen al meer dan een jaar een belangrijke rol in de intimidatiestrategie die door Russische troepen wordt uitgevoerd tegen de Oekraïense infrastructuur.

Russische compensatie voor Iran en de steun van Noord-Korea voor zijn oorlogsinspanningen

Zoals we een maand geleden kopten over de meest cruciale vragen met betrekking tot deze toenaderingen, namelijk welke compensatie Pyongyang en Teheran kregen voor hun openlijke zijde van Rusland in dit conflict, inclusief het leveren van wapens.

Shahed 136 Oekraïne
Iran heeft Rusland voorzien van meer dan duizend Shahed 136-aanvalsdrones met een bereik van meer dan 2.000 km, die worden gebruikt om de Oekraïense civiele infrastructuur aan te vallen.

Verschillende van deze compensaties zijn de afgelopen maanden naar voren gekomen, met name in de positie van Rusland en het gebruik van zijn status als permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, om de internationale reacties tegen deze twee landen te belemmeren.

- Advertentie -

Bovendien lijkt de handel tussen Rusland en Iran aanzienlijk te zijn toegenomen, en waarschijnlijk ook met Noord-Korea, hoewel het veel moeilijker is om een ​​idee van het onderwerp te krijgen, gezien de ondoorzichtigheid van het Noord-Koreaanse regime.

De grootste zorg van Teheran betreft echter, net als Pyongyang, de modernisering van hun strijdkrachten, die al tientallen jaren onder zwaar embargo staan. Op dit gebied hebben de Russische aanbiedingen duidelijk iets dat de leiders en legers van de twee landen interesseert.

Su-35s zware strijders voor Iran, al lang bestaande informatie

communiceert Teheran nu al meer dan 18 maanden uit Moskou. Afgelopen december beloofden de Iraanse autoriteiten zelfs een eerste levering in het voorjaar van 2023 . Dit was niet het geval, ook al waren er veel hypothesen over de oorsprong van de 24 aangekondigde strijders.

- Advertentie -
Su-35's
De Su-35's zijn de meest geavanceerde jager in het Russische arsenaal die voor export wordt aangeboden. Het is echter onduidelijk in hoeverre de Russische industrie in staat is deze apparaten vandaag de dag voor een exportklant te produceren en tegelijkertijd de Russische militaire operatie in Oekraïne te ondersteunen.

Begin deze week maakte het nationale persbureau Tasnim opnieuw de aanstaande overname bekend van de Su-35’s door Teheran, naast Mi-28 gevechtshelikopters en lesvliegtuigen . Volgens het persbericht hebben de Iraanse en Russische autoriteiten de overeenkomst voor deze strategische markt afgerond en gevalideerd, wat niets anders zou zijn dan het belangrijkste wapencontract dat Iran in dertig jaar heeft ondertekend.


LOGO meta-verdediging 70 gevechtsvliegtuigen | Defensie Nieuws | Trainings- en aanvalsvliegtuigen

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle artikelen zonder reclame , vanaf € 1,99.


- Advertentie -

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelenGRATIS
metaverdediging
ZIEN