Maandag 4 maart 2024

De Duits-Noorse 3SM Tyrfing anti-scheepsraket zal in 2035 in gebruik worden genomen om de FMAN/FMC tegen te gaan

- Advertentie -

Noorwegen en Duitsland hebben aangekondigd dat zij gezamenlijk de nieuwe supersonische 3SM Tyrfing anti-scheepsraket ontwikkelen, bedoeld als opvolger van de Kongsberg NSM vanaf 2035. Dit is ongetwijfeld een reactie van Oslo en Berlijn op de recente heropleving van het Frans-Britse FMC/FMAN-programma, afgelopen juni versterkt door de komst van Italië.

De recente commerciële successen van Kongsbergs NSM-raket tegen het Franse Exocet

Met de Exocet-rakettenfamilie is Frankrijk lange tijd de onbetwiste Europese leider op het gebied van anti-scheepsraketten, en de enige grote concurrent van de beroemde Amerikaanse Harpoon. Zo zijn de verschillende versies van de Franse raket, die eind jaren zeventig door Aérospatiale werd ontwikkeld, nog steeds uitgerust met meer dan 35 zeestrijdkrachten over de hele wereld, en hebben zij hun doeltreffendheid aangetoond tijdens verschillende conflicten, van de Falklands tot de oorlog tussen Iran en Irak.

- Advertentie -
MM40 Exocet
Meer dan 35 marines over de hele wereld exploiteren tegenwoordig verschillende versies van de Franse Exocet-antischipraket.

De afgelopen jaren zijn er echter verschillende concurrenten opgedoken, die snel het marktaandeel hebben opgegeten van een exocet dat worstelt om zichzelf te vernieuwen. Een van de meest serieuze daarvan is de Naval Strike Missile, ontwikkeld door het Noorse Kongsberg.

De raket werd in 2012 in dienst genomen op Noorse fregatten en werd met name door de Amerikaanse marine geselecteerd om de bewapening van haar Littoral Combat Ships te versterken en om toekomstige fregatten van Constellation klasse te bewapenen. Het is sindsdien in handen van zeven andere marines, waarvan er vijf tot de NAVO behoren (Duitsland, Australië, Canada, Spanje, Maleisië, Polen en Roemenië).

Het FMC/FMAN-programma dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië samenbrengt

Om de subsonische graasvlucht Exocets op te volgen, hebben Frankrijk en Groot-Brittannië, in het kader van de Lancaster House-overeenkomsten van 2010, zich ertoe verbonden een nieuwe familie marineraketten te ontwikkelen, genaamd Future Cruise Missile en Future Anti-Ship Missile, of FMC/FMaN in het Frans. terminologie.

- Advertentie -

De eerste zou het mogelijk moeten maken om de Tomahawk op te volgen die de torpedobootjagers, fregatten en onderzeeërs van de Royal Navy bewapent, evenals de MdCN die de fregatten van de Aquitaine-klasse bewapent en de Suffren-nucleaire aanvalsonderzeeërs van de Franse marine.

HOOFDHUID Rafale
De Frans-Britse SCALP / Storm Shadow-kruisraket heeft zijn operationele effectiviteit bij verschillende gelegenheden aangetoond onder de vleugels van de Mirage 2000, Rafale en Typhoon van de twee landen.

De tweede zal de Britse Harpoon vervangen, evenals de Franse Exocet, op alle oppervlaktestrijdeenheden en aan boord van de aanvalsonderzeeërs van de twee landen. Het is duidelijk dat zowel Londen als Parijs een aanzienlijk exportsucces verwachten voor deze twee raketten, gebaseerd op het vertrouwen dat is opgebouwd rond de Exocet-familie.


LOGO meta-verdediging 70 Anti-scheepsraketten | Defensie Nieuws | Duitsland

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees

- Advertentie -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle artikelen zonder reclame , vanaf € 1,99.


- Advertentie -
Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelenGRATIS
metaverdediging
ZIEN