Waarom zal de F-35 tsunami in Europa de FCAS- en GCAP-programma's bedreigen?

De Portugese autoriteiten hebben aangekondigd dat zij zich zullen wenden tot de Amerikaanse F-35 ter vervanging van hun jachtvloot die momenteel is uitgerust met F-16's. Het is het veertiende Europese land dat zich tot de stealth-jager van Lockheed-Martin wendt, die op het oude continent de de facto Europese standaard is geworden op het gebied van gevechtsvliegtuigen. Hoe kunnen we dit ongekende Amerikaanse succes verklaren, en wat zijn en zullen de gevolgen zijn voor de toekomst van de militaire luchtvaartindustrie van het oude continent?

« De solidariteitsclausule van de NAVO is artikel 5, niet artikel F-35! » Het was in deze termen dat de minister van de Franse strijdkrachten, Florence Parly, in 2019, tijdens een toespraak op de Atlantische Raad, probeerde de regering van Donald Trump terug naar eerlijkere standpunten te brengen, met betrekking tot de druk die zij uitoefende op de Europeanen om koop de Lockheed-Martin stealth-jager.

Destijds was het dominante idee in Frankrijk dat het succes van de F35 in Europa in de eerste plaats werd verklaard door de druk die Washington en de NAVO uitoefenden op hun bondgenoten, ten koste van Europese vliegtuigen: de Zweedse Gripen, de Eurofighter Typhoon Europees en de Rafale français.

Vier jaar later, terwijl de nieuwe regering-Biden veel minder vasthoudend is geweest in het opleggen van de jager in Europa, is het duidelijk dat de dynamiek van de F-35 nog lang niet vervaagt. Bovendien, na Griekenland een paar maanden geleden, daarna Roemenië en Tsjechië een paar weken geleden, Portugal heeft zojuist aangekondigd dat het zich zal wenden tot de Lockheed-Martin-jager om zijn verouderde F-16's te vervangen en werd daarmee het 14e Europese land dat zich voorstander van dit vliegtuig had verklaard.

Geschiedenis van de F35 Tsunami in Europa

Sinds de eerste Europese orders van de Britse, Nederlandse, Italiaanse, Deense en Noorse programmapartners heeft de Lockheed-Martin stealth-jager zich gevestigd waar hij ook maar werd voorgesteld, in Europa en elders.

F-35A USAF
Waarom zal de F-35 tsunami in Europa de FCAS- en GCAP-programma's bedreigen? 4

In Europa was het, naast de bestellingen uit deze eerste vijf landen vanaf het begin van de jaren 5, de beurt aan Polen in 2010 en vervolgens aan België in 2018 om zich tot het apparaat te wenden.

In 2021 was het Zwitserland dat de rug toekeerde Rafale Frans, hoewel door de Zwitserse pers als favoriet gepresenteerd, om de F-35 te verwerven, in 2022 gevolgd door Finland, tot grote wanhoop van Zweden, dat hoopte een krachtig industrieel en defensief partnerschap rond de Gripen E/F met zijn buurland op te bouwen waarmee het veel meer deelt dan alleen een grens.

Griekenland, Roemenië, Tsjechië, Portugal: een golf van F-35’s in 2023

Maar het meest opmerkelijke jaar wat betreft de Europese aanschaf van de Amerikaanse F-35 zal ongetwijfeld 2023 zijn. Nadat Athene begin dit jaar zijn voornemen bevestigde om in de komende jaren de F35A te bestellen ter vervanging van een deel van zijn F-16, Roemenië en Tsjechië deden een paar maanden later hetzelfde.

Tenslotte heeft Portugal, de laatste historische gebruiker van de Amerikaanse F-16 die de Rubicon niet is overgestoken, zojuist zijn besluit aangekondigd om zijn gevechtsvliegtuigen binnenkort te vervangen door de Lockheed-Martin F-35A.

Twee derde van de Europese luchtmachten is in 35 uitgerust met F2030’s

Het feit is, zoals vermeld in een vorig artikelis het meer dan waarschijnlijk dat in 2030 slechts 7 of 8 luchtmachten van de 25 luchtmachten in Europa niet zullen zijn uitgerust met de Amerikaanse stealth-jager: Frankrijk, Kroatië en wellicht Servië, die zullen opereren op Rafale ; Zweden en Hongarije met een vloot van Gripen; Slowakije, Slovenië en misschien Bulgarije, op F-16.

RAfale en Gripen
Waarom zal de F-35 tsunami in Europa de FCAS- en GCAP-programma's bedreigen? 5

Er zijn nog steeds twee onbekenden over dit onderwerp. Enerzijds Spanje, ook al is het een publiek geheim, aangezien Madrid geen andere keuze heeft dan de F-35B te kiezen ter vervanging van zijn Harrier II, en Oostenrijk anderzijds. heeft besloten over de toekomst van zijn vloot van Typhoon Blok 1.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 gevechtsluchtvaart | Duitsland | Defensie Analyse

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen