Maandag 4 maart 2024

Waarom zal de F-35 tsunami in Europa de FCAS- en GCAP-programma's bedreigen?

- Advertentie -

De Portugese autoriteiten hebben aangekondigd dat zij zich zullen wenden tot de Amerikaanse F-35 ter vervanging van hun jachtvloot die momenteel is uitgerust met F-16's. Het is het veertiende Europese land dat zich tot de stealth-jager van Lockheed-Martin wendt, die op het oude continent de de facto Europese standaard is geworden op het gebied van gevechtsvliegtuigen. Hoe kunnen we dit ongekende Amerikaanse succes verklaren, en wat zijn en zullen de gevolgen zijn voor de toekomst van de militaire luchtvaartindustrie van het oude continent?

De NAVO-solidariteitsclausule is artikel 5, niet artikel F-35! » Het was in deze termen dat de minister van de Franse strijdkrachten, Florence Parly, in 2019, tijdens een toespraak op de Atlantische Raad, probeerde de regering van Donald Trump terug naar eerlijkere standpunten te brengen, met betrekking tot de druk die zij uitoefende op de Europeanen om koop de Lockheed-Martin stealth-jager.

- Advertentie -

Destijds was het dominante idee in Frankrijk dat het succes van de F35 in Europa in de eerste plaats verklaard kon worden door de druk die Washington en de NAVO uitoefenden op zijn bondgenoten, ten koste van Europese vliegtuigen: de Zweedse Gripen, de Europese Eurofighter Typhoon en de Franse Rafale .

Vier jaar later, terwijl de nieuwe regering-Biden veel minder vasthoudend is geweest in het opleggen van de jager in Europa, is het duidelijk dat de dynamiek van de F-35 nog lang niet vervaagt. Bovendien heeft Portugal, na Griekenland een paar maanden geleden, daarna Roemenië en de Tsjechische Republiek een paar weken geleden, zojuist aangekondigd dat het zich tot de Lockheed-Martin-jager zou wenden om zijn verouderde F-16 te vervangen, en daarmee het 14e Europese land wordt dat verklaarde zich voorstander van dit apparaat.

Geschiedenis van de F35 Tsunami in Europa

Sinds de eerste Europese orders van de Britse, Nederlandse, Italiaanse, Deense en Noorse programmapartners heeft de Lockheed-Martin stealth-jager zich gevestigd waar hij ook werd voorgesteld, in Europa en elders.

- Advertentie -
F-35A USAF
Waarom zal de F-35 tsunami in Europa de FCAS- en GCAP-programma's bedreigen? 4

In Europa was het, naast de bestellingen uit deze eerste vijf landen vanaf het begin van de jaren 2010, de beurt aan Polen in 2018 en vervolgens aan België in 2019 om zich tot het apparaat te wenden.

In 2021 was het Zwitserland dat de Franse Rafale , hoewel door de Zwitserse pers als favoriet gepresenteerd, de rug toekeerde om de F-35 te verwerven, in 2022 gevolgd door Finland, tot grote wanhoop van Zweden, dat hoopte een krachtig land op te bouwen. industrieel en defensief partnerschap rond de Gripen E/F met zijn buurman waarmee het veel meer deelt dan alleen een grens.

Griekenland, Roemenië, Tsjechië, Portugal: een golf van F-35’s in 2023

Maar het meest opmerkelijke jaar wat betreft de Europese aanschaf van de Amerikaanse F-35 zal ongetwijfeld 2023 zijn. Nadat Athene begin dit jaar zijn voornemen bevestigde om in de komende jaren de F35A te bestellen ter vervanging van een deel van zijn F-16, Roemenië en Tsjechië deden een paar maanden later hetzelfde.

- Advertentie -

Tenslotte heeft Portugal, de laatste historische gebruiker van de Amerikaanse F-16 die de Rubicon niet is overgestoken, zojuist zijn besluit aangekondigd om zijn gevechtsvliegtuigen binnenkort te vervangen door de Lockheed-Martin F-35A.

Twee derde van de Europese luchtmachten is in 2030 uitgerust met F35’s

Feit is dat het, zoals in een vorig artikel vermeld , meer dan waarschijnlijk is dat in 2030 slechts 7 of 8 luchtmachten van de 25 luchtmachten in Europa niet zullen zijn uitgerust met de Amerikaanse stealth-jager: Frankrijk, Kroatië en wellicht Servië. die zal opereren op Rafale ; Zweden en Hongarije met een vloot van Gripen; Slowakije, Slovenië en misschien Bulgarije, op F-16.

RAfale en Gripen
Waarom zal de F-35 tsunami in Europa de FCAS- en GCAP-programma's bedreigen? 5

Er zijn nog steeds twee onbekenden over dit onderwerp. Enerzijds Spanje, ook al is het een publiek geheim, aangezien Madrid geen andere keuze heeft dan de F-35B te kiezen ter vervanging van zijn Harrier II, en Oostenrijk anderzijds, terwijl het land dat nog niet lijkt te hebben gedaan. besliste over de toekomst van zijn Typhoon Block 1-vloot.


LOGO meta-verdediging 70 gevechtsvliegtuigen | Duitsland | Defensie Analyse

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle artikelen zonder reclame , vanaf € 1,99.


- Advertentie -
Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelenGRATIS
metaverdediging
ZIEN