De Russische marine slaagt er niet in haar vollezeevloot te vernieuwen

In 2015 maakte Vladimir Poetin de modernisering van de Russische marine tot een prioritaire doelstelling van de defensie-inspanningen van het land. Vervolgens werden talloze programma's aangekondigd, van de Lider-kernvernietiger tot het Priboy-helikopterdekschip, waaronder de zware 2230M Super Gorshkov-fregatten. Sindsdien zijn de meeste van deze programma's voor de modernisering van de Russische Volle Zeevloot echter uitgesteld, of komen ze eenvoudigweg niet meer aan bod in de mededeling van de Admiraliteit, die haar inspanningen concentreert op de productie van onderzeeërs, matrozen en lichtere marine-eenheden.

Feit is dat Russische scheepswerven vandaag de dag moeite hebben om deze grote oppervlakte-eenheden te produceren, waardoor de Russische marine in de toekomst een effectieve vloot op volle zee zou kunnen onderhouden, terwijl de schepen waaruit deze vloot vandaag de dag bestaat de canonieke leeftijd bereiken.

Ter gelegenheid van de ceremonie georganiseerd door het Russische Noordelijke Vloot Commando voor de ingebruikname van het nieuwe fregat Admiraal Golovko, derde van de klasse Admiraal Gorshkov en eerste eenheid die is ontworpen om de 3M22 Tzirkon hypersonische raket native te implementerenPresident Vladimir Poetin prees de Severnaya Verf-scheepswerven die het schip bouwden, en meer in het algemeen de hele Russische scheepsbouw.

3M22 Tzirkon-raket admiraal Gorshkov
De fregatten van de Admiral Gorshkov-klasse zullen naast de Onyx- en Kalibr-raketten een paar 3M22 Tzirkon-hypersonische raketten in hun UKSK verticale lanceerinrichtingen kunnen vervoeren.

In zijn toespraak kondigde president Poetin aan dat deze scheepswerf tegen 2035 een reeks kleine en middelgrote oppervlakte-eenheden zou bouwen, bedoeld om de Russische oppervlaktevloot te vernieuwen, en dat al deze fregatten en korvetten, net als admiraal Golovko, bewapend zijn met de beroemde Tzirkon hypersonische raket.

Echter, als De bouw van Russische onderzeeërs is dynamisch, en inderdaad een reëel probleem vormt voor de NAVO-marines, is de realiteit met betrekking tot de vernieuwing van de oppervlaktevloot veel minder rooskleurig dan het officiële discours suggereert.

Een Russische vloot op volle zee die nog steeds imposant is, maar op de rand van wijdverbreide veroudering staat

Tegenwoordig wordt de Russische Volle Zee-vloot nog steeds grotendeels gevormd door marine-eenheden die zijn geërfd uit het Sovjettijdperk. Zo werden het enige vliegdekschip Admiraal Kuznetsov, evenals de twee kernkruisers Kirov, de twee conventionele kruisers Slava en de tien torpedobootjagers van de klassen Udaloy en Sovremenny, die het gevechtskorps op volle zee van de Russische marine vormen, allemaal toegelaten tot dienst tussen 1985 en 1998.

Ze vereisen nu zeer aanzienlijke onderhouds- en moderniseringsfasen, waardoor deze vloot gemiddeld met de helft van het personeelsbestand wordt teruggebracht, vooral omdat Russische scheepswerven tijdens deze interventies talloze incidenten hebben meegemaakt, waarbij de deadlines soms aanzienlijk werden verlengd.

Vernietiger udaloy
De torpedobootjagers van de Udaloy-klasse vormen tegenwoordig de ruggengraat van de Russische Volle Zee-vloot. Deze schepen zijn tussen 1985 en 1992 in de vaart gekomen en hebben nog steeds geen aangewezen opvolger.

Het is in dit gebied gebruikelijk dat de moderniseringswerkzaamheden van deze grote marine-eenheden over meerdere jaren worden gespreid, zoals het geval is bij nucleaire kruiser Admiral Nakhimov, waarvan de modernisering in 2015 begon, terwijl het schip naar verwachting pas in 2024 in de dienst zal komen.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Militaire marineconstructies | Defensieanalyse | Defensiecontracten en aanbestedingen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen