Volgens admiraal Franchetti, de nieuwe stafchef, zou de Amerikaanse marine zich in dezelfde situatie bevinden als in 1930.

Na een lange blokkade in het Congres zonder enige relatie met de Amerikaanse marine, werd admiraal Lisa Franchetti op 2 november 2023 benoemd tot Chief of Naval Operations, of CNO volgens het gevestigde Engelse acroniem, en werd daarmee de eerste vrouwelijke stafchef van een Amerikaans leger.

Ze legde de eed dezelfde dag af. De Amerikaanse marine kon inderdaad niet langer wachten, omdat ze zich al enkele jaren in een zeer moeilijke situatie bevond, met name wat betreft de ontwikkeling van haar oppervlaktevloot, na verschillende programma's die even duur als ineffectief waren, en flagrante instabiliteit in de programmering. .

Het is precies dit onderwerp waar admiraal Franchetti zich mee bezig hield een treffende vergelijking, vooral in de Verenigde Staten, ter gelegenheid van de jaarlijkse conferentie van de Navy Surface Association, een paar dagen geleden in Virginia. Volgens de Amerikaanse generaal zou de situatie waarin de oppervlaktevloot van de Amerikaanse marine zich vandaag de dag bevindt vergelijkbaar zijn met die van begin jaren dertig...

De Amerikaanse marine komt uit de Grote Depressie

Het is waar dat er veel vergelijkingspunten zijn met deze periode die Pearl Harbor, de oorlog in de Stille Oceaan mogelijk maakten en, in mindere mate, de Slag om de Atlantische Oceaan zo moeilijk maakten.

USS Enterprise CV6
Als 95% van de marine-eenheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken waren, in de jaren dertig zijn ontworpen of gebouwd, zijn de USS Enterprise (CV-30) en de Ranger (CV-6) de enige twee Amerikaanse vliegdekschepen die door de oorlog zijn gegaan. het conflict aan beide kanten. De andere vier werden tijdens de strijd tot zinken gebracht.

Toen de Amerikaanse vloot, en meer in het bijzonder de oppervlaktevloot, uit de Grote Depressie van 1929 kwam, was ze veel minder efficiënt dan voorheen, vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog. Drie gelijktijdige factoren creëerden deze situatie.

Ten eerste nam de gemiddelde leeftijd van de vloot snel toe als gevolg van een gebrek aan investeringen in scheepsvernieuwing, terwijl de begrotingsinkomsten aanzienlijk waren gedaald als gevolg van de anti-oorlogsbeweging na de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis van 1929, die sterk van invloed was op de vloot. de economie van het land met een BBP dat steeg van 147 miljard dollar in 1929 tot 115 miljard dollar in 1932en de gevolgen van de budgettaire verovering van Roosevelts New Deal, die niet op de defensie-industrie was gericht.

Tegelijkertijd had de Japanse Keizerlijke Marine in dezelfde periode een snelle groei doorgemaakt, waardoor zij, in aantal schepen, maar ook in beschikbare operationele capaciteiten, de Amerikaanse marine uit 1938 kon overtreffen.

De inspanningen die in de jaren dertig werden gedaan om de vloot van de Amerikaanse marine te vernieuwen, van het ontwerp tot de evolutie van industriële gereedschappen, maakten het echter mogelijk om 30% van de Amerikaanse marine-eenheden te produceren die aan de Tweede Wereldoorlog deelnamen en die bleven varen. lang na deze.

Nog een aantal jaren een negatief saldo van fregatten, torpedobootjagers en kruisers

De overeenkomsten met de huidige situatie zijn duidelijk, hoewel er enkele grote verschillen kunnen worden geïdentificeerd. Net als in de jaren dertig is de Amerikaanse vloot, en vooral de oppervlaktestrijdersvloot, aan het verouderen, terwijl een aanzienlijk deel ervan binnenkort de leeftijdsgrens zal bereiken en uit dienst moet worden genomen.

Ticonderoga-klasse van de Amerikaanse marine
In 2022 verzocht de Amerikaanse marine om de 17 kruisers van de Ticonderoga-klasse die tegen 2027 nog in dienst waren, uit dienst te nemen. Tegelijkertijd zullen er slechts acht torpedobootjagers van de Arleigh Burke-klasse aan haar worden geleverd, en drie fregatten van de constellatieklasse.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Oppervlaktevloot | Defensieanalyse | Begrotingen van de strijdkrachten en defensie-inspanningen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen