Wat zullen de gevolgen zijn van Amerikaanse en Britse aanvallen op Jemen?

Amerikaanse en Britse strijdkrachten, gesteund door schepen uit Australië, Bahrein, Canada en Nederland, voerden op 12 januari een reeks aanvallen uit op militaire installaties van de Houthi’s in Jemen, waarvan werd vastgesteld dat ze verband hielden met de talrijke aanvallen door drones en raketten die door de Houthi-rebellen uit West-Jemen, tegen schepen die de Rode Zee doorkruisen.

Amerikaanse en Britse aanvallen op militaire locaties van de Houthi’s

Volgens een persbericht van de minister van Defensie, Lloyd Austin, die nog steeds in het ziekenhuis ligt, de Amerikaanse en Britse aanvallen van 12 januari gerichte ballistische en kruisrakettenlocaties, evenals drone-lanceerlocaties, maar ook kustradarinstallaties en luchtdetectiemiddelen (begrijp de luchtbases van waaruit deze middelen opereren).

Amerikaan valt Arleigh Burke BGM 109 Tomahawk aan
Amerikaanse torpedobootjagers van de Arleigh Burke-klasse hebben meestal 24 BGM-109 Tomahawk-kruisraketten aan boord.

De Houthi-persberichten en getuigenissen verzameld door de verschillende persbureaus maken inderdaad melding van talrijke explosies afkomstig van de militaire basis grenzend aan de luchthaven van Sanaa, evenals tegen de marinebasis van Hodeidah en verschillende militaire locaties in de Hajjah-regio, grenzend aan de Rode Zee. Zee en de Saoedische grens in het noordwesten van het land.

Voor de Amerikaanse president Joe Biden, die opdracht gaf tot deze aanvallen, was dit een reactie op de talrijke aanvallen die de afgelopen weken door Houthi-troepen zijn uitgevoerd op militaire en civiele schepen die in de Rode Zee en nabij de Golf van Aden voeren. duidelijke boodschap aan de Houthi-regering, maar ook aan de Iraniërs die hen steunen en die rechtstreeks betrokken zijn bij de Amerikaanse regering.

Coalitieschepen die in dit gebied varen om het civiele maritieme verkeer te beschermen, hebben in feite 27 aanvallen geregistreerd, uitgevoerd door drones, kruisraketten en ballistische anti-scheepsraketten, op schepen in dit gebied, waaronder schepen van de Amerikaanse marine, de Royal Marine of de Franse Nationale Marine.

Zoals te verwachten was, gaf deze reactie, omdat het pas een reactie is na meerdere provocaties, tegen de militaire installaties van de Houthi’s, onmiddellijk aanleiding tot gewelddadige reacties en veroordelingen van de regering, Houthi’s, maar ook van Iran.

Fregat Languedoc
Het Franse fregat Languedoc onderschepte ook verschillende Houthi-raketten en drones die tegen het fregat of tegen burgerschepen waren gelanceerd, maar nam niet deel aan de Amerikaanse en Britse aanvallen op 12 januari.

Rusland van zijn kant verzocht onmiddellijk om een ​​bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Saoedische autoriteiten hebben op hun beurt opgeroepen tot de-escalatie en terughoudendheid, terwijl Egypte, hoewel zwaar getroffen door de vermindering van het maritieme verkeer in de Rode Zee, en dus op het Suezkanaal, voorlopig stil is gebleven.

Houthi-provocaties in de Rode Zee, maar met welk doel?

Het lijdt geen twijfel dat deze herhaalde aanvallen op koopvaardij- en militaire schepen in de Rode Zee, uitgevoerd door de Houthi-strijdkrachten vanaf de Jemenitische kust, bedoeld waren om een ​​dergelijke reactie van de Verenigde Staten en hun bondgenoten uit te lokken. Dat zij ingrepen is dan ook geenszins een verrassing, noch voor externe waarnemers, noch voor de Houthi-autoriteiten en hun aanhangers in Teheran.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 preventieve aanvallen | Defensie Nieuws | Militaire allianties

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen