Zal de Europese hypersonische interceptor uit het HYDEF-programma samen met Israël worden ontwikkeld?

De Europese fabrikanten die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de hypersonische interceptor van het HYDEF-programma hebben naar verluidt een voorstel voor hulp ontvangen van hun Israëlische tegenhangers, met name degenen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Arrow-antiballistische systemen. Door dit te doen suggereren ze dat het consortium dat de leiding heeft over dit programma moeilijkheden zou tegenkomen, terwijl tegelijkertijd de ontwikkelaars van het enige Europese anti-ballistische systeem, het Aster Block 1NT, betrokken zijn geweest bij een tegenprogramma dat werd aangekondigd tijdens van de Paris Air Show 2023, de Aquila-interceptor.

In juli 2022 besloot de Europese Commissie, tegen alle verwachtingen in, het ontwerp van het HYDEF-programma (Hypersonic Defense) toe te vertrouwen aan een Europees consortium dat Duitse, Belgische, Poolse, Tsjechische, Zweedse en Noorse bedrijven samenbrengt, onder leiding van Spanje.

De verbazingwekkende arbitrage van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van het HYDEF-programma

Deze beslissing verraste het tweede Frans-Italiaanse consortium dat meedeed aan dit project. Het Franse MBDA, dat rond Eurosam bestond, en Leonardo die het componeerden, waren in feite zeker van hun feit: zij zijn de enigen in Europa die ervaring hebben met het ontwerpen van een antiballistisch systeem met Aster Blok 1, dan Blok 1SA.

ASter 30
De Aster 30-raket en het SAMP/T Mamba-systeem zijn het enige Europese alternatief voor de Amerikaanse Patriot.

Berlijn versterkte dit wantrouwen een paar weken later, toen bondskanselier Olaf Scholz eind augustus 2022 in Praag de lancering onthulde van het Europese Skyshield-programma, gericht op het ontwerpen van een luchtafweer- en antiraketschild rond 3 systemen: het Amerikaanse Patriot PAC, de Iris-t Duitse SLM en het Arrow 3 anti-ballistische systeem waarvan Duitsland over de overname onderhandelde met Jeruzalem.

Weer hier, Frankrijk en Italië werden uitgesloten van het initiatief, ook alom geprezen in Europa met 14 deelnemende landen, evenals het SAMP/T-systeem en de Aster-raket. Israëlische fabrikanten daarentegen werden door dit Duitse besluit naar de top van leveranciers van luchtafweersystemen in Europa gedreven, en met het volste vertrouwen in het uitbreiden van hun marktaandeel op het oude continent.

Het is in deze specifieke context dat Israëlische industriëlen zojuist een zeer verwarrend voorstel hebben gedaan aan hun Europese tegenhangers die betrokken zijn bij het HYDEF-programma, en door transitiviteit, aan de Europese Commissie.

De Israëlische industrie biedt hulp bij de ontwikkeling van een Europese hypersonische interceptor

En effet, Dat meldt de website defense-industry.euzouden ze hebben aangeboden om deel te nemen aan het HYDEF-programma door middel van technologieoverdracht, maar ook door rechtstreeks deel te nemen aan de ontwikkeling van het systeem zelf. Uit het aangehaalde artikel begrijpen wij dat er al contacten zijn gelegd met bepaalde Europese fabrikanten over dit onderwerp.

Pijl 3
Duitsland heeft de bestelling voor het Israëlische Arrow 3 anti-ballistische systeem geformaliseerd als onderdeel van het Europese Skyshield-initiatief. Er blijven vragen bestaan ​​over de effectiviteit van dit systeem, ontworpen om Iraanse IRBM’s tegen te gaan, in het licht van Russische semi-ballistische of hypersonische trajectraketten.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Antiraketverdediging | Defensie Nieuws | Duitsland

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen